Aktualno Županija

Badovinac gradonačelnika pita je li obećanje novog mosta bio predizborni trik

Odustalo se od gradnje mosta Velika Jelsa – Hrnetić? Badovinac gradonačelnika pita je li obećanje novog mosta bio predizborni trik

Zašto je Grad Karlovac odustao od izgradnje mosta Velika Jelsa – Hrnetić, pita se u novom dopisu gradonačelniku Damiru Mandiću građanski i politički aktivist Nikola Badovinac podsjetivši da je za ovaj most bilo predviđeno kreditno zaduženje od 16,2 milijuna kuna, te da su nakon dva postupka javne nabave dostavljene ponude bile znatno više od predviđenog iznosa.

– Za izgradnju vrtića Grabrik, Grad je predvidio ukupna proračunska i kreditna sredstva u visini od 17,8 milijuna kuna, ali je i taj projekt krivo procijenjen te je na javnoj nabavi dostavljena ponuda veća od 23 milijuna kuna. Grad je odlučio odustati od projekta izgradnja mosta Velika Jelsa – Hrnetić (navodno privremeno, dok se ne riješe financije) te je novac usmjeren na izgradnju vrtića Grabrik. Nemam apsolutno ništa protiv izgradnje vrtića Grabrik, naprotiv, ali, nameće se nekoliko pitanja i zaključaka koji traže odgovore i komentare s dokazima, piše Badovinac Mandiću.

– Ja li je obećanje izgradnje mosta Velika Jelsa – Hrnetić bio jeftini predizborni trik (obećano 08. travnja 2017.) koji će se koristiti kao pojam i na sljedećim izborima? Kako planirate osigurati financijska sredstva za most? Koje godine kreću radovi? 2018. smo izgubili. Da bi se Grad zadužio, jamstva za kreditno zaduženje mora dati država te su to namjenska sredstva i na mogu ići u drugu svrhu. Molim objašnjenje po kojem uvjetu se namjenski novac za izgradnju mosta može koristiti za izgradnju vrtića. Želim naučiti kako je to moguće jer nikada ne mogu znati kada će mi možda zatrebati, kaže Badovinac.

Pita i tko je radio procjenu vrijednosti izgradnje mosta Velika Jelsa – Hrnetić jer je dva puta pala na javnoj nabavi, isto tako, tko je radio procjenu izgradnje vrtića Grabrik kada predviđeni novac nije bio dovoljan. Netko je „promašio“ za samo 5 milijuna kuna. Tko je krivo izračunao? Zašto je novac usmjeren u gradsku četvrt gdje živi gradonačelnik?
– Zaključio bi da se je unaprijed znalo da će se odustati od mosta te je javnost namjerno krivo informirana za potrebe igrokaza. Ova konstatacija nije politikanstvo već činjenica koja traži i matematičko demantiranje. Predlažem da se držite obećanja i da budete gradonačelnik koji stoji iza izrečenog. Ova nedosljednost u konačnici najviše šteti stanovnicima Karlovca. Nemate obavezu samo prema 8.580 birača koji su Vas izabrali za gradonačelnika već prema svima koji žive u Karlovcu. Kažu da nas je 55.000, ali treba od ovog broja oduzeti one hrabre koji su otišli sreću potražiti u nekim drugim sredinama, ali o tome neki drugi puta, raspisao se još Badovinac. (kaportal.hr)