Aktualno OG sada Ogulin

Ogulinskoj gimnaziji uručena nagrada “Stjepan Cipek”

Uoči Međunarodnog dana učitelja, Forum za slobodu odgoja je u četvrtak na svečanoj dodjeli uručio Priznanje Foruma za slobodu odgoja za 2018. godinu “Stjepan Cipek” zaslužnim učiteljicama i školama koje su se istaknule u primjeni suvremenih oblika rada, kao i u demokratizaciji i unapređenju ukupnog života škole te aktivno sudjelovale u mnogim projektima i programima u suradnji s Forumom. Ovo Priznanje predstavlja iskaz zahvalnosti i poštovanja prema svima onima koji su doprinijeli ostvarenju vizije Foruma za slobodu odgoja.

Među nagrađenima našla se, u kategoriji “Škola Foruma za slobodu odgoja”, i ogulinska Gimnazija i strukovna škola B. Frankopana, što je veliko priznanje za njihov predan trud i rad. U obrazloženju stoji kako je ova srednja škola prepoznata zahvaljuću njihovom pristupu radu kroz vrlo važan „trofazni“ put do uspjeha: 1. uočiti problem, 2. izraditi i osmisliti projekt koji će primjereno adresirati postojeći problem i 3. problem uspješno riješiti!

Ova škola – njezini učitelji prvenstveno, uočili su problem otežane komunikacije među svojim učenicima različitih profila te odlučili provesti projekt koji bi te probleme razriješio. Radilo se o Forumovom projektu Pokreni promjenu! koji je vrlo brzo dao rezultate. Pod parolom „Svi za jednoga – jedan za sve“ odnosi u školi su se počeli mijenjati na bolje i uskoro postali dobri, što se u fizičkom smislu očitovalo u stvaranju „Božićnog drvca promjena“! No, to nije sve! Škola svojim aktivnostima ulazi u lokalnu zajednicu, djeluje inkluzivno te gradi svijest o globalnom pristupu problemima, kako onim iz domene društvenih odnosa, tako i posebno djelujući u sferi ekologije.
U dokumentima priloženim uz kandidaturu, Povjerenstvo je prepoznalo školu koja radi u potpunosti sukladno ciljevima i vizijom kvalitetne škole kakvom je zamišlja Forum za slobodu odgoja.

Nagradu su ime škole preuzeli profesori Manuela Mihaljević Sabljak i Branko Rumenović, koji su ujedno i vodili ovaj projekt.