Aktualno Županija

Nikola Badovinac – HDZ 0:8: Mišljenje predsjednika NO Mladosti da direktor mora imati djecu je teška diskriminacija?!

Kako izgleda razgovor za posao, barem kad su u pitanju rukovodeća mjesta u karlovačkim gradskim tvrtkama, sigurno najbolje zna bivši gradski vijećnik i politički aktivist Nikola Badovinac.

On se, naime, nakon što je gradonačelnik Damir Mandić najavio punu transparentnost zapošljavanja u gradskim tvrtkama i naredio objave javnih natječaja bez obzira što tvrtke nemaju tu zakonsku obvezu, odlučio na njih javljati, ne kako bi dobio bolje plaćeni posao, nego da dokaže da je ta “transparentnost” samo prazna priča.

Kriterij “obiteljski čovjek”
Njegove su objave na Facebooku postale vrlo čitane i komentirane od Karlovčana koji se i dalje ne mogu načuditi na koji način vladajući HDZ kadrovira direktore gradskih tvrtki, a posebno je zanimljiva jučerašnja objava nakon razgovora s predsjednikom Nadzornog odbora Mladosti Dragutinom Belavićem, inače članom HDZ-u partnerskog HSLS-a.

– Direktor gradske tvrke Mladost postaje osoba koju su mediji spomenuli. Ma znate tko je on… Ivan Uđbinac! Na razgovoru su me pitali o bazenu, klizalištu i šta bih prvo napravio kao direktor ove tvrtke, piše Badovinac.

Podsjeća da mu je kad se prvi put javio na natječaj za direktora Mladosti, predsjednik NO rekao da je Tihomir Jarnjević bolji izbor jer je “obiteljski čovjek”. Jučer je, međutim, Badovinac dobio priliku da na razgovoru i sam postavi pitanje, a ne samo da na njih odgovara pa je Belavića pitao zašto je po njegovom kriteriju netko više obiteljski čovjek od njega?

Diskriminacija “na djelu”

– Dakle, u objašnjenju mi je rekao da je to osoba koja ima djecu i više godina, uspoređujući se s osobom s kojom se natječem. Ona je, kaže Belavić, u prednosti jer je zrelija i mirnija u razmišljanju. Kad sam ga pitao ima li prijatelja koji možda imaju više djece a ipak su pijanice i zgubidani, dobio sam ispriku, ali je napomenuo da se njegov stav ne mijenja, rekao je Badovinac za KAportal.

Na novinarski upit je li to lagana diskriminacija, Badovinac je samo rekao da je to diskriminacija, ali ne lagana nego – teška. O njegovom stavu pokušali smo pitati i predsjednika NO Belavića ali nam se nije javio na mobitel.

– Jasno je da su natječaji namješteni ali i kod njih bi trebao biti minimum poštovanja prema svim kandidatima i izbor prema kriterijima jer se osobno mišljenje ne može nametati kao kriterij. Da kandidat dođe na razgovor u hlačama koje se nekom ne sviđaju, je li bi to isto bio razlog da ga odmah otpišu, kaže nam Badovinac.

Pred njim je još jedan, sudeći po ostalima, namješten javni natječaj i to za direktora gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija. Badovinac očekuje da izgubi i deveti put, ali to ga ne brine, više ga brine bahato ponašanje HDZ-ove vlasti. (kaportal.hr)