Aktualno Županija

Općini Saborsko prijeti bankrot zbog ovrhe od 5,5 milijuna kuna – pomoć stiže iz županijskog Razvojnog fonda, još fali za kamate

– Ni sami ne znamo kako preživljavamo, ali nadamo se da je ovo zadnji i da nikakvih sporova više neće biti. Ta se cifra tako sporo spušta, jer su kamate bile i po 18 posto pa platimo 30.000 mjesečno, a dug, možda smanjimo za 10.000 kuna i ova dva milijuna kuna će nas doista spasiti. To je kolegijalan, fantastičan potez i od kolega gradonačelnika i načelnika i od župana, ispričao nam je načelnik Saborskog Marko Bićanić, općine koja bi se za nekoliko mjeseci trebala riješiti ogromnog, višemilijunskog duga za gradnju vodovoda.

Riječ je o sudskoj presudi od prije sedam godina za spor čija je vrijednost s 1,4 milijuna kuna narasla na 5,5 milijuna. Prije nekoliko godina Općina je dogovorila plaćanje od po 30.000 kuna mjesečno, otplatila 2,1 milijun kuna, ali više od tri milijuna kuna duga još čeka. Dva, ona spasonosna, će iduće godine stići iz Razvojnog fonda Karlovačke županije.

– Mi smo se odrekli novca iz tog fonda za neke projekte, a istovremeno gradonačelnici i načelnici izjavili da će se odreći dijela koji njima pripada da bi se mi riješili tog problema, što će biti dva milijuna kuna. Silno sam zahvalan i njima i županu jer se nadam da će to u siječnju biti riješeno. To su dva milijuna, pregovaramo još da Općina osigura dio koji mora i da taj spor zatvorimo, kazao je Bićanić, napomenuvši da su spremni odreći se i iznosa koji bi mogli dobiti iz županijskog fonda 2020. samo da riješe dug.
Saborsko će i do kraja godine, baš kao i proteklih, mjesečno uplaćivati 30.000 kuna, što za siromašnu općinu, skromnog proračuna i nije malo.

– To je godišnje 360.000 kuna, za koje smo mogli napraviti nešto drugo, asfalt, vodovod… A i prije smo morali, po drugoj sudskoj presudi, platiti 800.000 kuna tako da ovih godina, od kad sam načelnik, najveći problem su nam ovrhe. Nadam se da ih više neće biti, rekao je Bićanić. (kaportal.hr)