Aktualno Županija

Karlovački vrtići od iduće godine duljeg radnog vremena i dodatnih programa – Iz EU fonda i Ministarstva stiglo gotovo 9 milijuna kuna

– S ovih današnjih pet ugovora, vrijednih 27,4 milijuna kuna, došli smo na 40 vrtića i iznos od 188 milijuna kuna. Na raspolaganju je 300 milijuna, uskoro ćemo potpisati 10 novih ugovora u Pakracu i idemo dalje jer je interes za ovu mjeru dosta velik. Programi su različiti – od produženog radnog vremena vrtića, stranih jezika, muzičkih sadržaja…, a motiv nam je bio da radno vrijeme vrtića bude usklađeno s radnim vremenom roditelja: ako mama radi do 17 sati, da i dijete do tada može biti u vrtiću, kazala je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić za današnjeg uručivanja ugovora o dodjeli sredstava iz programa Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, sufinanciranog iz EU socijalnog fonda.

Dobili su ih vrtići u Primoštenu, Požegi, Dubrovniku, te Ogulinu i Karlovcu. Ogulinski Bistrac produžit će boravak mališana zahvaljujući potpori od 855.225 kuna, dok će u oba karlovačka dječja vrtića biti produženo radno vrijeme, zaposleno 20-ak odgojitelja i ostalog osoblja, uvedeni novi programi… darovanim 8,9 milijuna kuna.

– Pomoći će nam to da organiziramo u ove dvije ustanove – po objektima će se to raspoređivati – poslijepodnevni rad vrtića, zbog čega smo u u ovo najviše i krenuli jer smo imali dosta zahtjeva roditelja da se organizira rad poslije podne. Iznos je popriličan i jer su se naše odgojiteljice i vrtići zaista potrudili i kreativno pristupili ovom pozivu pa će biti financirani dodatni programi za boravka djece u vrtićima, te zapošljavanja. Vjerujem da će se u 24 mjeseca, koliko program traje, iskristalizirati ne samo novi programi nego i realno stanje vezano za poslijepodnevni rad vrtića. Vrlo brzo ćemo krenuti s natječajima za zapošljavanja, programi su već osmišljeni i očekujem da bi to početkom godine bilo u primjeni, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić. (kaportal.hr)