Aktualno Županija

Jelić o svom radu nakon trećine mandata: U sendviču između općina i gradova i županije, ne teče nam isto vrijeme

– U prvoj trećini mandata realizirano je 130 projekata ili 32 posto iz programa “407 za 047 županiju”, vrijednih više od 514 milijuna kuna. Već smo sad iznad očekivanja, no teško je očekivati da će taj postotak jednako rasti i vjerujem da ćemo na kraju mandata imati završene dvije trećine projekata, kazao je na današnjoj tiskovnoj konferenciji župan Damir Jelić, navodeći što je napravljeno od kad je, prije 16 mjeseci, Županiju preuzelo novo vodstvo.

Vodilo se pri tom već pomenutim “407 za 047”, programom koji je obuhvatio najvažnije projekte u svih 5 gradova i 17 općina Karlovačke županije, nastalim u suradnji s lokalnim čelnicima. Za svaki projekt, uz financijsku vrijednost, definirani su rokovi pa je njihov napredak ili stagnaciju lako pratiti.

– Taj popis će se, naravno, ako nešto odgovara misiji i viziji, dopunjavati, mijenjati zbog nekih ekstremnih situacija ili kada dođe netko drugi koga su ljudi izabrali i kaže da žele neki drugi projekt, da je prioritet nešto drugo… To je temelj koji je postavljen, dugotrajan, ali mjerljiv, idemo po točkama i vidimo: ili si radio ili nisi, rekao je Jelić, napomenuvši da na zajedničkim kolegijima u gradovima i općinama upravo to i čine.

U Karlovcu je, primjerice, od 60 projekata realizirano 20, a 11 započeto, u Ogulinu je od 38 realizirano više od polovice, 20, još 9 započeto, u Dugoj Resi od 24, realizirano 9, a 6 započeto, od 30 u Ozlju realizirano je 8, započeto 5, dok je u Slunju od 34 projekta završeno 10, a traje 6. Slična je situacija i u općinama, pa su, uz one manjih vrijednosti, ukupno realizirana i 64 projekta vrijedna po milijun i više, čak i desetke milijuna kuna, poput onog uređenja dnevnih bolnica i kirurgija u Općoj bolnici Karlovac teškog nešto manje od 36 milijuna kuna.

Novac za te projekte osigurava se iz EU i nacionalnih fondova, ministarstava, proračuna gradova i općina, te Županije i koristi za različite namjene – od rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, izrade potrebne dokumentacije do obnove i gradnje komunalne infrastrukture i zgrada. Kako kod nas, prosječno, treba 6,5 do 7 godina za realizaciju projekta, mnogi s popisa dočekat će i drugi mandat, no po Jelićevim riječima, nevažno je tko će ga obnašati jer tko god dođe ili će izreagirati pa napraviti kaos ili će kartu s projektima nadopunjavati.
A početak ovog mandata Jeliću je najdraži zbog bliskosti s ljudima, najteži zbog administracije.

– Svaki drugi ponedjeljak smo na kolegijima na terenu, to je najjači dio: mali team building za nas, s ljudima smo na terenu, bliski s ljudima koji nam vraćaju povratne informacije, ne samo oni iz kolegija načelnika i gradonačelnika i to su vrlo iskreni razgovori, “na lopti smo”. To je dobro i treba pohvaliti. Ono što su procesi, spori, još se ekipiramo, nama nekoliko inženjera fali, ali idemo tim putem, drugi preustroj je. Čovjek bi nestrpljivo htio da je nešto prije nego što jest… I logika posla županije: u sendviču između općina i gradova i države ne teče nam isto vrijeme. Kakva god državna administracija bila, ona nema emociju dovoljnu za poplavljene jer oni to ne razumiju. I nije im za zamjeriti, ali ne mogu biti neprofesionalni. To je konstantna napetost, nema mira u tom poslu, odgovorio je Jelić čime je zadovoljan, a što bi mijenjao. (kaportal.hr)