Aktualno Sport

Nikola Vlašić starta od prve minute na Wembleyju!

UŽIVO OD 15.00: ZLATKO DALIĆ PRIPREMIO VELIKO IZNENAĐENJE ENGLEZIMA I ISPUNIO SAN MLADOM VATRENOM Nikola Vlašić starta od prve minute na Wembleyju!

rvatska reprezentacija danas zaokružuje povijesnu godinu našeg nogometa u utakmici kakvu smo samo mogli poželjeti. Engleska i Hrvatska će na rasprodanom Wembleyju odlučivati o putniku na Final Four Lige nacija, a Zlatko Dalić odlučio je povući veliki potez – od prve minute umjesto Matea Kovačića starta Nikola Vlašić. Prijenos spektakla na Wembleyju pratite na portalu SN od 15.00.

ENGLESKA – HRVATSKA (UŽIVO OD 15.00)
ENGLESKA: Pickford – Shaw, Stones, Gomez, Walker – Alli, Henderson, Dier – Lingard, Sterling, Kane

HRVATSKA: Kalinić – Jedvaj, Vida, Lovren, Vrsaljko – Vlašić, Brozović, Modrić – Perišić, Rebić, Kramarić

Svijet je u 2018. komentirao novi izbor Vladimira Putina, pljusak ostavki britanskih ministara, nuklearne prijetnje, migrante, Istanbulsku konvenciju… Ukratko, mnogo toga što ga je dirnulo, šokiralo ili razbjesnilo, ali ništa ga nije impresioniralo kao hrvatsko finale Svjetskog prvenstva. Što su Vatreni napravili u Rusiji, prepričavat će se godinama…

Ostalo je 90 minuta, dva poluvremena utakmice koja s mundijalskog srebra ne može ni najmanje otkrhnuti (osim ako se baš ne bi ponovio Elche), ali u tih 90 minuta Hrvatska je u prilici briljantno staviti točku na i, ili šlag na tortu, odnosno osvojiti prvo mjesto u najjačoj skupini Lige nacija i plasirati se na Final Four.

Premda su Vatreni tradicionalno jaki u studenome, pa u tom mjesecu imaju zbirku prestižnih skalpova, poput španjolskog u četvrtak, baš nikad nisu u četiri dana matirali dva svjetska prvaka jednog za drugim. Učine li to danas na Wembleyju, još će jednom pomaknuti granice hrvatskih nogometnih pothvata i ponovno će se, i na kraju još jednog natjecanja, najbiranijim riječima i komplimentima govoriti o Hrvatskoj.

Ne bi bila katastrofa
Liga nacija novo je natjecanje, ali to je nogometna elita kontinenta, svojevrsna UEFA-ina reprezentativna superliga, u kojoj u najvišem rangu igraju samo najbolji, i pobijediti u tom natjecanju jednako je zahtjevno kao pobijediti na Europskom prvenstvu (ali ne i teže od toga). Ući među tri bio bi novi domet za ponos.

Hrvatskoj treba pobjeda za prvo mjesto, s remijem u kojem su zabijeni golovi ima drugu poziciju i ostanak u najvišom kotama, remi bez golova ili poraz bacaju nas u drugu ligu. Kad se tamo stropoštala Njemačka, ne bi bila katastrofa ni za nas, i dalje nijedan strateški cilj poput Eura ili SP-a ni po čemu ne bi bio ugrožen, osim što bi već danas bilo jasno da u kvalifikacijama za Euro 2024. ne bismo bili među prvim nositeljima.

Hodajući u subotu do Wembleyja zapazili smo ploču postavljenu na platou pred portom za turističku turu i muzej. Na njoj piše: “Engleska – Hrvatska 5:1, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2009. godine”. Hrvatski navijači odmah su razvukli šal: “Lužniki, polufinale Svjetskog prvenstva Engleska – Hrvatska”. Još do starog stadiona, otvorenog 1923. godine, Wembley ima fascinantnu povijest čudesnih sportskih događaja, ali od svih tih spektakularnih zbivanja Englezi su među desetak utakmica koje će ovjekovječiti na “šetalištu ponosa” – uz, dakako, pobjedu u finalu Svjetskog prvenstva 1966. nad Njemačkom – izdvojili da su jednom na tom mjestu matirali Hrvatsku. Ma kako nas taj dan boljelo i koliko nam se god teško prisjetiti te utakmice, i to je počast veličini hrvatske reprezentacije. Još kad se sjetimo 2007. i onih 3:2…

Engleska je dobra, Gareth Southgate izgradio je mladu i poletnu ekipu koja u trećem pokušaju želi skinuti Kockaste, a bili bi jak rival i bez te međusobne povijesti. No kada ti Englezi priznaju da si pravi, onda si zaista vrhunski i u nogometu ti veće priznanje ne treba. Oni će ti ga zadnji dati… A Hrvatska je u Londonu dočekana, na svim razinama, doista kao svjetski doprvak. Utoliko Luku Modrića i društvo čeka još teži i zaguljeniji posao.

– Utakmice s Engleskom nikad nisu prijateljske – kazao je jednom Ivica Olić, dok se još razglabalo o tome kako uopće tretirati Ligu nacija.

Željni dokazivanja
Hrvatska bi na Wembleyju gorjela od motiva i da se ne igra za prvo mjesto, a na valu euforije nakon pobjede nad Španjolskom najveći je problem Zlatku Daliću malo vremena za oporavak igrača. Nije čak ni toliki problem izostanak Ivana Rakitića, koliko se god radilo o jednom od motora momčadi, jer tko god dobije šansu, od starta ili kasnije, neće se štedjeti da je opravda.

Moskva i Rijeka zoran su pokazatelj da je sve otvoreno. No u takvom ozračju ove dvije reprezentacije neće odigrati lošu utakmicu; nije moglo biti bolje utakmice za kraj tako divne nogometne godine. S toliko motiva, ekipnog i pojedinačnog. Počevši od Kramarića i Vlašića, koji žele dokazati da im je mjesto bilo u Premier ligi, Lovrena koji želi pokazati da je bolji od engleskih stopera, Vide, Perišića i Rebića da im je također mjesto u Premier ligi, ili pak Kanea, kojemu je cilj pokazati da može zabiti i hrvatskom golmanu.

Nova energija
Kovačić u subotu nije izašao na trening, ostao je u hotelu Dorchester, iz reprezentacije kažu da ima manji problem s ozljedom pa je radio individualno u teretani. Daliću, koji će, praktički, ponoviti sastav sa Španjolskom, ostalo je da riješi hoće li u vezi igrati Vlašić ili Badelj. Po svemu sudeći – Vlašić; prvi put od prve minute. Kao nova energija Vatrenih. On je u zaletu, a Badelj neko vrijeme nije nastupao zbog ozljede. Za Nikolu je to velika šansa. I prilika da ga vide u Evertonu.

RASPLET SKUPINE (LIGA A, GRUPA 4): ŠTO HRVATSKOJ DONOSI POBJEDA, ŠTO REMI…

Nakon dramatično izborene pobjede protiv Španjolske, hrvatska nogometna reprezentacija ostala je u igri za osvajanje prvog mjesta u skupini i plasman na završni Final Four Lige nacija, ali još uvijek može ispasti u niži rang natjecanja.

Hrvatsku na završni turnir na kojem će u lipnju 2019. godine nastupiti pobjednici četiri skupine elitnog razreda vodi samo pobjeda.

S tri boda osvojena na Wembleyju svjetski doprvaci bi preskočili Španjolsku i zauzeli vrh ljestvice. U istoj situaciji su i Englezi. Jedino pobjeda vodi ‘Gordi Albion’ na Final Four.

Porazom bi ‘Vatreni’ ostali na začelju ljestvice i preselili u niži rang natjecanja, što vrijedi i za Engleze.

U slučaju da utakmica završi 0-0, kao i prvi hrvatsko-engleski ogled na Rujevici, ‘Vatreni’ bi ostali na začelju zbog slabije razlike pogodaka. Međutim, svaki remi u kojem bi odabranici Zlatka Dalića zabili barem jedan gol, gura ‘Gordi Albion’ na dno. Naime, u slučaju istog broja bodova gledaju se međusobni ogledi. (jutarnji.hr)