Aktualno OG sada Ogulin

Čišćenje kanalizacijskih cijevi koštalo 380 tisuća kuna

Proteklih dana imali smo priliku vidjeti da su izvođeni radovi na kanalizacijskom sustavu u samom centru grada. Prema riječima direktora ogulinskog Vodovoda i kanalizacije  Zdravka Paušića, a temeljem zakonskih obveza ove tvrtke, radi se o redovitom održavanju sustava, točnije snimanju cijevi kamerom, te njihovo čišćenje i sanacija.

Prva faza radova je okončana, a tom je prilikom pregledano, očišćeno i sanirano ukupno 12 kilometara cijevi na užem području grada. Ukupna vrijednost radova iznosi oko 380.000,00 kuna, a financirali su ih u 80%-tnom iznosu Hrvatske vode, te ogulinski Vodovod i kanalizacija s preostalih 20% iznosa. Prilikom pregleda sustava otkriveno je kako i dalje u našem gradu ima ne savjesnih građana koji otpad bacaju u kanalizaciju, što u konačnici rezultira slabijom protočnosti cijelog sustava, pa se stoga u gradu često osjeti i smrad.

Kako doznajemo kazne za nesavjesne građane koji u kanalizaciju bacaju razni otpad, ne postoje, pa se jedino može apelirati na njihovu savjest da to ne čine kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

Inače, do kraja godine u dogovoru s Hrvatskim vodama, nastojat će se omogućiti nastavak snimanja još jedne trećine kanalizacijskog sustava. Na temelju prikupljenih snimki tijekom slijedeće godine bi se, prema riječima direktora Paušića, ponovno pristupilo čišćenju i sanaciji sustava.

Od direktora Paušića doznajemo kako se do sada na kanalizacijski sustav priključilo preko 80% sugrađana, te da zahvaljujući tome sada cijeli sustav radi na učinkovit i primjeren način. Rokovi za sve one građane koji se još uvijek nisu priključili na sustav odavno su istekli, a direktor Paušić poziva sve one sugrađane koji to nisu učinili da to što prije učine.