Aktualno Županija

Obnova Lončareve kuće u Haulikovoj, dugogodišnjeg rugla ovog dijela Zvijezde krenula rušenjem do temelja

Sanacija tradicijske Lončareve kuće u Haulikovoj ulici počela je prošli mjesec rušenjem – do temelja. Ruševno zdanje je već par desetljeća bilo još jedno u nizu rugala karlovačke Zvijezde pa je na devastiranoj kući sarkastično izgledala i interpretacijska ploča koja je prolaznike i turiste upućivala da se radi o “sačuvanoj drvenoj kući najstarijeg tipa iz 18. stoljeća”, kao i da je ova “malogradska tradicionalna obrtnička kuća lončara izgrađena od hrastovih planjki na hrvatski vez, restaurirana i obnovljena krajem 20. stoljeća”.

Kakva je to restauracija bila dovoljno pokazuje da je Grad Karlovac u ovoj godini za početak njezine temeljite obnove namijenio 260 tisuća kuna, dok je Ministarstvo kulture izdvojilo 200 tisuća kuna. Iako se navodi da se radi o “statičkoj sanaciji”, jasno je da je to izgradnja od temelja do krova, pa će cijela obnova biti “paprena” i teško da će se uskoro dovršiti bez pomoći novca iz Europske unije. Stoga je i projekt prijavljen na natječaj za financiranje iz EU fonda.

Možda bi ovaj projekt koji se i provodi pod budnim okom konzervatora mogao poslužiti kao primjer obnove drugih devastiranih i ruševnih objekata u povijesnoj jezgri Karlovca. Više desetaka kuća u takvom su stanju, a njihovi vlasnici teško se mogu upustiti u obnovu jer obnova kuća pod konzervatorskom zaštitom košta puno više, pa bi se u nekim slučajevima više isplatilo rušenje i gradnja od temelja nego obnova postojećeg objekta. (KAportal.hr)