Aktualno Županija

Baka Kata dobila odštetu od 24.700 kuna jer je 15 godina čekala kraj ostavinskog postupka

Spora pravda na karlovačkom sudu: Baka Kata dobila odštetu od 24.700 kuna jer je 15 godina čekala kraj ostavinskog postupka

Država će morati Riječanku Katu P. obeštetiti s 24.700 kuna jer joj je zbog dugotrajnosti postupka povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku. Na karlovačkom Općinskom, dijelom i na Županijskom sudu, ona je okončanje ostavinskog postupka čekala gotovo 15 godina, odnosno 14 godina, 11 mjeseci i 26 dana. Općinski sud u Karlovcu te njemu drugostupanjski sud odradili su ukupno 12 ročišta, no za to im je trebalo desetljeće i pol, a tijekom tog perioda jedan od nasljednika i sam je preminuo čekajući naslijeđe, doznaje Jutarnji list.

– Radilo se o ostavini moje pokojne sestre, ja više i ne znam je li bilo 3000 ili 4000 eura. Ne znam ni zašto je toliko dugo trajalo, bilo je nekih žalbi, ali drago mi je da je konačno završilo. Pokazalo se da je pravda i spora, ali i dostižna – rekla je baka Kata koja ima 88 godina za Jutarnji list

Kata P. je Županijskom sudu konačno u listopadu prošle godine podnijela zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku, sud je zaključio da je zahtjev opravdan te je sucu tog suda odredio rok od tri mjeseca za donošenje rješenja na žalbe podnijete u tom ostavinskom postupku. To se nije dogodilo, pa se Kata žalila Vrhovnom sudu i zatražila odštetu, no tamo je odbijena uz zaključak kako nisu ispunjene pretpostavke za isplatu primjerene naknade jer nije prošao rok od šest mjeseci koji si je zadao Županijski sud u Karlovcu da riješi njezin predmet. Predmet je riješen 2. svibnja ove godine.
Ustavni sud je zauzeo stav da se razumnost duljine postupka uvijek mora procjenjivati u svjetlu okolnosti konkretnog slučaja prema sljedećim kriterijima: složenost predmeta, ponašanje podnositeljice i nadležnih tijela te važnosti predmeta za podnositeljicu.

– U ovom slučaju nije se radilo o složenijem predmetu, unatoč tome postupak je vođen pred prvostupanjskim sudom od 11. srpnja 2003. do 22. listopada 2009. godine, kada je prekinut. Nakon nastavka postupka u siječnju 2011. godine prvostupanjski postupak ponovno je vođen skoro dvije godine. Nakon prvog žalbenog postupka koji je okončan u lipnju 2014. godine, ponovno je trajao do prosinca 2016. godine, da bi drugi žalbeni postupak bio okončan u svibnju 2018. godine – obrazložio je Ustavni sud, napominjući kako podnositeljica žalbe Kata P. ni na koji način nije pridonosila dugotrajnosti postupka, navodi Jutarnji list..(kaportal.hr)