Aktualno OG sada Ogulin

15 liječnika tužilo i ogulinsku bolnicu

“15 liječnika ogulinske “Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata” podignulo je tužbe protiv ove ustanove s osnova obračuna različitih dodataka na prekovremeni rad, a sukladno Kolektivnom ugovoru. Ukupni iznos potraživanja prema tužbenim zahtjevima, bez zateznih kamata i troškova spora, iznosi 1.525.006,00 kuna, a u niti jednom postupku još nije donesena prvostupanjska presuda.” – doznajemo od ravnatelja bolnice dr. Josipa Zorka.

Odgovor je to na naš upit, kojeg smo uputili na adresu ravnatelja ogulinske bolnice, putem kojeg smo željeli doznati da li je protiv ogulinske bolnice netko od liječnika podnesao sudsku tužbu, ako je, o kojem se broju liječnika radi, koji iznos potražuju i po kojim osnovama, te u kojoj fazi su sudski postupci.

Naime, brojni hrvatski mediji u četvrtak su objavili vijest da je oko 4000 liječnika u zemlji pokrenulo sudske tužbe protiv bolnica tražeći da im se isplati razlika plaće zbog pogrešno obračunatih prekovremenih sati.
U 400 slučajeva već su donesene prvostupanjske presude, sve u korist liječnika, a u 150 i pravomoćne presude po kojima su bolnice dužne liječnicima isplatiti zaostala potraživanja.

Podsjećamo, problem s obračunom isplate prekovremenih sati liječnika datira od 1. prosinca 2013. otkad je na snazi Granski kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja. Zbog toga što im nisu adekvatno obračunavani dodaci na uvjete rada, odgovornost i znanstvene titule, procjenjuje se da bi u slučaju tužbi ukupna potraživanja liječnika od države mogla dosegnuti i dvije milijarde kuna. (radio-ogulin.hr)