Nizom predavanja ogulinska Gimnazija obilježit će 100. rođendan

Gimnazija Bernardina Frankopana ove godine slavi 100. obljetnicu  postojanja. Pored brojnih predviđenih aktivnosti, tijekom godine održat će se desetak stručnih predavanja o Bernardinu Frankopanu i njegovu dobu.

Frankopani su tijekom više generacija hrvatskomu narodu dali niz svjetovnih i duhovnih odličnika (generala, banova, kapetana, zapovjednika i biskupa). Iza sebe ostavili su golemu graditeljsku, rukopisnu i tradicijsku baštinu – brojne rukopisne spomenike vjerskoga, pravnoga, književnoga, gospodarskoga i drugoga sadržaja na više jezika, a pogotovo one pisane glagoljicom. Njihova se veličina i važnost u povijesti ne može i ne smije zanemariti! A upravo ova ogulinska škola ponosno nosi ime jednoga od članova te znamenite obitelji – Bernardina Frankopana.

Ideja o organizaciji predavanja u Gimnaziji B. Frankopana potaknuta je znanstvenim skupom „Bernardin Frankopan i njegovo doba“, kojeg su 2008. godine organizirale Katedra Čakavskog sabora Modruše i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Razred za društvene znanosti. U suradnji sa Katedrom planirana je organizacija niza predavanja, počevši od uvodnoga predavanja dr. sc. Željka Holjevca: Stoljetno oblikovanje Vojne krajine (1469. – 1578.) koji će nas uvesti u priču o vremenu Bernardina Frankopana. Vrlo zanimljivim temama upotpunit će ju i ostali predavači: dr. sc. Hrvoje Kekez: Bernardin Frankapan i Krbavska bitka, dr. sc. Milan Kruhek: Knezovi Modruški Bernardin i Krsto Frankopan, dr. sc. Sanja Vulić: Jezik u središnjoj Hrvatskoj u doba Bernardina Frankopana, mr. sc. Boris Vučić Šneperger: Frankopanski kaštel u Ogulinu, dr. sc. Tomislav Galović: Ishodište hrvatskoga plemićkog – velikaškog roda Frankapana, dr. sc. Luka Špoljarić: Hrvatski renesansni velikaši i mitovi o rimskome porijeklu, dr. sc. Saša Potočnjak: Kulturni krug(ovi) u ranom srednjem vijeku, dr. sc. Sanja Zubčić: Bernardin Frankapan kao mecena glagoljaša i dr. sc Marijan Bradanović: Frankapani kao naručitelji arhitektonskih djela s posebnim osvrtom na vrijeme i djelo Bernardina Frankapana.

“Sretni smo i neizmjerno zahvalni našim znanstvenicima na odazivu i volji koju su pokazali da svojim doprinosom obilježe 100. obljetnicu naše gimnazije. Predavanja su otvorena za sve građane, a uvodno će se predavanje održati u utorak, u 10:45, u Gimnaziji Bernardina Frankopana (učionica 4E).” – poručili su iz Gimnazije Bernardina Frankopana.

Facebook Comments