Aktualno OG sada Ogulin

Uspješna “Noć muzeja”

I ove godine Zavičajni muzej Ogulin pridružio se manifestaciji „Noć muzeja“ koja je u 2019. godini obilježena temom „Muzeji – inovacije i digitalna budućnost“.

Stoga su pripremili novi način prezentacije dijela svog stalnog muzejskog postava i to putem QR (quick response) kodova. Kodovima su bili obilježeni najvažniji i najzanimljiviji predmeti postava, a skeniranjem kôda posjetitelj je mogao dobiti objašnjenja i zanimljivosti o odabranim predmetima.
Sve je počelo u  19.00 sati  predavanjem  “Stari grad Ogulin i virtualna stvarnost – oživljavanje prošlosti novim tehnologijama” popraćeno demonstracijom postupka 3D modeliranja za potrebe izrade fotorealističnih slika dijelova Starog grada Ogulina, koje je održao tim mladih samostalnih autora iz Rijeke.

Muzej je uspostavio  suradnju s Društvom pedagoga tehničke kulture Ogulin koji su  im pomogli  obogatiti večer brojnim zanimljivim tematskim sadržajima. Posjetitelji su  tako mogli sudjelovati u izradi hologramskih prikaza znamenitih osoba ogulinske povijesti, u izradi svjetlećih bedževa i bedževa sa simbolima Ogulina tehnikom pirografije, pogledati demonstraciju rada 3D printera koji će ispisivati neke od ogulinskih znamenitosti i muzejskih izložaka a svi oni koji su natjecateljskog duha mogli seu se se okušati u Robotskoj Alki, svojevrsnom viteškom turniru.

Također, povodom Noći muzeja 2019. osiguran je  besplatan wi-fi internetski pristup u cijelom Zavičajnom muzeju Ogulin, a uz sve to pripremili su   i tople napitke za ugodno druženje na Noći muzeja, a bila je otvorena i Ivanina kuća bajke.

Ovom je prigodom proglašena pobjednica nagradnog foto natječaja „Gledam – fotkam – volim Ogulin“ i uručena  nagrada, kojoj je sponzor Hotel “Frankopan” Ogulin. Naime, od ukupno 22 pristigle prijave, odnosno fotografije, najviše oznaka “sviđa mi se”, njih 780, osvojila je fotografija 20 – Plavo-bijela brana, autorice Nike Vučić. Nagradu joj je uručila zamjenica gradonačelnika Ivana Salopek Šumonja.

“Čestitamo pobjednici, a svim sudionicima zahvaljujemo na sudjelovanju u ovom malom projektu kojim je uspješno ostvaren naš cilj, a to je promocija ljepota grada Ogulina u okviru manifestacije Noć muzeja 2019.”-poručuju iz muzeja.