Aktualno OG sada Ogulin

“Prekinimo šutnju”

I u Ogulinu je danas odjekivalo “Prekinimo šutnju”. Naime, na inicijativu Ogulinke Ratke Višnić po prvi je put u našem gradu organizirana akcija “Čitanje svjedočanstava u javnom prostoru”,  jer se želi  još jednom skrenuti pozornost na nasilje koje žene trpe u zdravstvenim ustanovama.

“Želimo da se iskustva žena čuju u javnosti jer su žene predugo bile ušutkivane i predugo su trpjele u tišini. Želimo poručiti ženama da nisu same, da ih čujemo, da prepoznajemo njihovu bol, da smo uz njih. Želimo im poručiti da je važno da nastave govoriti, da je njihovo povjerenje i hrabrost koje su pokazale iznoseći svoja iskustva neće biti ignorirano”-poručila je Ratka Višnić, napomenuvši  da akciju Milijarda ustaje: #prekinimošutnju u Ogulinu organizira  ispred AKT ART – građanske inicijative za civilno društvo, ljudska prava, aktivizam i kulturne djelatnosti u suradnji sa Roditelji u akciji – Roda, Centar za ženske studije, SOIH – Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost, CESI – centar za edukaciju i savjetovane, Ženska soba, Status M, Bolja budućnost – udruga žena Romkinja Hrvatske
Sedmu godinu za redom brojne organizacije koje se bave zaštitom i promicanjem ženskih ljudskih prava organiziraju Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama/One Billion Rising Revolution u Hrvatskoj, a koja manifestacija se obilježava u cijelom svijetu. Na početku je  još naglasila:

 

Okupljeni su potom pročitali svjedočanstva žena, koje su na bilo koji način pretrpjele nasilje. Čitale su ih većinom žene, među kojima i zamjenica gradonačelnika Ivana Salopek Šumonja, ali su im podršku dali i pripadnici muške populacije: