U vojarni Luščić počela sječa bolesnih stabala, uskoro i uklanjanje ruševnih objekata

Čišćenje od tri milijuna kuna: U vojarni Luščić počela sječa bolesnih stabala, uskoro i uklanjanje ruševnih objekata

– Pred nama je puno posla, financijski zahtjevnog, ali želimo do svibnja sve odraditi kako bi Zelenilo moglo održavati ovaj prostor cijelu godinu. Cilj nam je da prostor bude siguran i primjereno uređen, kazao je dogradonačelnik Ivan Mrzlja, predsjednik Povjerenstva za uređenje bivše vojarne Luščić na današnjoj pressici o uređenju ovog dijela Karlovca.

Zelinilo je danas počelo rušiti suha, bolesna, oštećena stabla, a takvih je, po riječima direktora Tomislava Vukelića, 47 od ukupno 300, dok će na 48 biti uklonjene suhe i zaražene grane, te podignuta krošnja. Vrijedna stabla bit će sačuvana, a među njima i dva hrasta, jedina koja su ostala od nekadašnje šume uz Ulicu Luščić.

Od 29 objekata, 16 će biti uklonjeno zbog narušene statike, 6 dato na korištenje udrugama, dok će neki privremeno postati skladišta vreća s pijeskom, adventskih ukrasa itd. Uklonjeno će biti 800 metara žice zarasle u živicu, očišćena dva kilometra kanalizacijske mreže, 64 revizijska okna u cestama i 102 u zelenim površinama. Učinit će to gradske tvrtke Zelenilo, Vodovod i kanalizacija, te Čistoća, a da bi sve bilo uređeno – samo za uklanjenje ruševnih objekata planirano je 1,8 milijuna kuna – iz gradskog proračuna bit će izdvojena 3 milijuna kuna.

– Dok ne krenu pravi radovi na uređenju ovog dijela grada, želimo da ovo bude siguran prostor za građane, kojim mogu slobodno i mirno šetati. Planiramo u ožujku sudjelovati na natječaju na kojem će mladi arhitekti, iz Hrvatske i Europe, moći predložiti idejna rješenja kako bi ovaj prostor trebao izgledati i kako ga urediti. Kad to odradimo, slijedi izrada Urbanističkog plana uređenja ovog prostora, jednog od razvojnih potencijala grada, najavio je gradonačelnik Damir Mandić i precizirao da bi ugovor o darovanju 2/3 nekadašnje vojarne s državom trebao biti potpisan za dva tri tjedna.

Odluku o darivanju, podsjetimo, Vlada je donijela u prosincu. (kaportal.hr)

Facebook Comments