Nevjerojatna situacija: “Previše” Karlovčana željelo dati krv, a iz Zagreba nisu ponijeli dovoljno vrećica i ogorčili dio davatelja

Pomalo nevjerojatna situacija dogodila se na posljednjoj akciji dragovoljnog darivanja krvi u Karlovcu, kako nas je obavijestio jedan od redovitih davatelja krvi iz našeg grada. Naime, kao što je svim davateljima dobro poznato, već nekoliko godina krv više nije moguće dati u transfuzijskim centrima hrvatskih bolnica, već su za to zaduženi samo najveći transfuzijski centri koji tako odlaze na terenske akcije. U Karlovac dolaze liječnici i osoblje iz Zagreba, a i dosad je bilo mnogo davatelja diljem Hrvatske koji zbog toga nisu bili prezadovoljni, jer su prije ovakve odluke Ministarstva zdravstva krv mogli dati kada to požele, a sada ovise o konkretnim datumima. Uz to, ima i prigovora da su zagrebački stručnjaci previše rigidni i odbijaju dugogodišnje davatelje zbog minornih problema, s kojima su karlovački transfuziolozi bili upoznati i koji nisu bili prepreka da pojedinci daju krv već godinama pa i desetljećima.

Ipak, humanost je uvijek na prvom mjestu pa Karlovac i dalje svake godine postiže iznimne rezultate u davalaštvu krvi, no unatoč tomu na posljednjoj akciji dogodila se neobična, ali i krajnje neugodna situacija – davatelja je, naime, bilo više nego što je iz Zagreba doneseno vrećica za krv pa je akcija koja je trebala trajati do 15 sati prekinuta u 14 sati na ogorčenje dijela davatelja.

Treba ih i razumjeti, jer od uvođenja novog sustava, davatelji su prisiljeni kompletno se orijentirati prema birokratskom programu i rasporedu, a onda kada to i učine – pošalju ih kući jer nedostaje vrećica za krv. (KAportal)

Facebook Comments