Aktualno OG sada Ogulin

Provedeno niz projekata i akcija

U Velikoj dvorani Gradske vijećnice Grada Ogulina, održana je 6. sjednica Vijeća za prevenciju Grada Ogulina. Sjednicom je i ovaj put predsjedavao predsjednik Vijeća Dalibor Domitrović, a raspravljalo se o 3 točke dnevnog reda.
Nazočni predstavnici i ravnatelji ogulinskih odgojno – obrazovnih ustanova, Policijske postaje Ogulin, Doma zdravlja Ogulin, te Centra za socijalnu skrb Ogulin, gradonačelnika su izvijestili o čitavom nizu provedenih projekata i aktivnosti u 2018. godini.

Tijekom prošle godine u ogulinskim osnovnim i srednjim školama veliki trud i rad uložen je u edukaciju djece i mladih s ciljem sprječavanja pojave neželjenih oblika ponašanja i ovisnosti. Tako je svaka škola provela niz preventivno – edukativnih predavanja, kako samostalno, tako i u suradnji s ostalim institucijama i udrugama civilnog društva.

Svi su pohvalili suradnju sa Policijskom postajom Ogulin, čiji djelatnici u školama ogulinskog kraja, u više navrata tijekom školske godine, provode različite prventivno – edukativne akcije za sve uzraste. Dio je to policijskih aktivnosti uz one redovne ophodnje ne samo ogulinskih škola, već i ostalih gradskih četvrti posebno tijekom ljetnih mjeseci čime se nastoje spriječiti provale u obiteljske domove. Posebna pažnja policijskih službenika usmjerena je i na obilazak ugostiteljskih objekata i trgovina, te mjesta okupljanja mladih posebno tijekom vikenda, čime se nastoji spriječiti konzumacija opojnih sredstava kod maloljetnika, kao i neželjeni oblici ponašanja. Na svim ovim aktivnostima radit će i tijekom ove godine. Gradonačelnik Domitrović je pohvalio rad djelatnika PP Ogulin, te istakao kako Grad Ogulin sa njima baštini odličnu suradnju.

Prema riječima ravnateljice ogulinskog Doma zdravlja Zlate Kurelac, i ova ustanova daje svoj doprinos u edukaciji djece i mladih, a u skladu s njihovim mogućnostima. Tako su u ogulinskim osnovnim školama proveli u 2018. godini 2 edukativna projekta. Jedan se odnosio na upoznavanje učenika od 5. do 8. razreda sa dijabetesom, dok su učenici od 1. – 4. razreda osnovnih škola slušali o “Zdravim zubima za zdrav život”. Ovi projekti, koji su prema njenim riječima odlično prihvaćeni, bit će nastavljeni i tijekom ove godine.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Ogulin Valentina Crnjaković Vuković nazočne je upoznala sa njihovim djelokrugom rada, kao i potrebama korisnika. Tako se, između ostalog, moglo čuti da na ogulinskom području djeluje 40 udomiteljskih obitelji, od kojih 9 za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Ogulinski Centar se u prošloj godini okrenuo i EU fondovima. To će činiti i tijekom ove godine, a namjera je osiguravanje sredstava za proširenje prostorija za njihov rad.

Gradonačelnik Domitrović je pohvalio rad i provedene aktivnosti u ustanovama, uz želju da se sve planirano u ovoj godini i realizira.