Aktualno OG sada Ogulin

Zbrinjavanje otpada na ogulinskom području koštat će oko 40 milijuna kuna

U  uredu gradonačelnika održan je radni sastanak s projektantima koji rade na izradi projektnog rješenja za izgradnju sortnirnice. Gradonačenik Dalibor Domitrović nam je još jednom ukazao na činjenicu kako je problem zbrinjavanja otpada jedan od najvećih na ogulinskom području, ali i na državnoj razini. Tijekom prošle godine Vlada RH je donijela izmjene zakona o održivom gospodarenju otpadom, nakon čeka je gradske uprava prionula iznalaženju najboljeg rješenja za naš kraj, po ovom pitanju.
Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 40 milijuna kuna, a njime bi se uspostavio učinkovit i održiv sustav gospodarenja otpadom. Prema riječma Dalibora Domitrovića, projekt se sastoji od nekoliko segmenata, a prvi je izgradnja reciklažnog dvorišta . Između ostalog, gradskoj vlasti je naloženo da mora posjedovati i mobilno reciklažno dvorište, a postupak njegove nabave započet će za desetak dana.

Slijedeći korak je izgradnja sortirnice, a upravo je ona bila predmet održanog sastanka s projektantima. Dalibor Domitrović nam je rekao kako će kroz nešto više od mjesec dana biti ishodovana  i građevinska dozvola za sortirnicu, a potom će se čekati raspis novog javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, putem kojeg će se nastojati povući što je više moguće sredstava iz EU fondova za njenu izgradnju. Trenutno je u tijeku i izrada glavnog projekta za izgradnju kompostane, a prema riječima gradonačelnika on bi trebao biti gotov kroz par mjeseci.

Podsjećamo, i dalje je u tijeku sanacija odlagališta otpada Sodol, a trenutno se radi na kompaktiranju i spuštanju postojećeg otpada na odlagalištu, što bi trebalo biti okončano do kraja godine.

Na naš upit koliko će ukupno trebati vremena za potpunu realizaciju projekta održivog gospodarenja otpadom, Dalibor Domitrović je izrazio nadu da bi to mogli očekivati kroz narednih 5 godina.