Aktualno Županija

HDZ u 13 karlovačkih naselja pobijedio i prije izbora – jedini predali liste u svih 38 gradskih četvrti i mjesnih odbora, oporba “u tragovima”

Iako će izbori za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odobra u Karlovcu biti za nešto više od dva tjedna, 14. travnja, HDZ je u 13 već pobijedio jer niti jedna druga stranka, koalicija ili nezavisna lista svoje kandidate i nije predložila. Karlovačka oporba, ona koja bi to po definiciji trebala biti, na izbore ne izlaze niti u šestini naselja, a oni koji su u Gradskom vijeću često najglasniji na ovim izborima i ne sudjeluju.

HDZ jedini ima kandidate u svih 38 jedinica mjesne samouprave, odnosno, u 12 gradskih četvrti i 24 mjesna odbora, a oni koji su na drugom mjestu po broju kandidacijskih lista dobrano zaostaju za njima: AUZ-HSU koji svoje kandidate imaju u 9 GČ i 1 MO, te HNS-LD s kandidatima u 6 GČ i 4 MO.

Svi ostali izlaze u puno manje gradskih četvrti i mjesnih odbora. U šest će to učiniti Živi zid, HSS, te koalicija SDP-Naprijed Hrvatska!-Reformisti-HSS, u 3 SDSS, u 2 Most, te u po jednom mjesnom odboru DSS i samostalno SDP. Po jednu listu predale su i tri grupe nezavisnih kandidata.
Gradskom izbornom povjerenstvu u propisanom roku za postupak kandidiranja predano je 86 kandidacijskih lista.

– Za 12 gradskih četvrti zaprimljeno je 45 kandidacijskih lista. Najviše kandidatura zaprimljeno je za GČ Novi centar, 7 lista, a najmanje za GČ Mostanje, 1 kandidacijska lista. Za 26 mjesnih odbora zaprimljena je 41 kandidacijska lista. Po četiri kandidacijske liste zaprimljene su za MO Borlin i za MO Velika Jelsa. Za 12 mjesnih odbora pristigla je samo jedna kandidacijska lista. U postupku kandidiranja pored političkih stranaka zaprimljene su tri kandidature grupe birača i to za GČ Novi Centar, Rakovac i MO Borlin, odgovorili su nam iz Grada.
Zaprimljene su sve predložene liste, a objavljene će biti danas do ponoći na web stranicama Grada, te na oglasnim pločama i sutrošnjem posebnom izdanju Karlovačkog tjednika..

– Nakon toga teče rok od slijedećih 48 sati, dakle do nedjelje 31.3. do 24 sata za ulaganje prigovora na objavljene liste. Izborna promidžba počinje od dana objave kandidacijskih lista i taje do petka, 12. travnja do 24 sata, poručili su iz Grada.

Za ove izbore političke stranke i kandidati grupe birača nisu bili obvezni otvarati posebne račune za financiranje izborne promidžbe. Karlovčani će članove vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora 14. travnja moći birati na biralištima od 7 do 19 sati, a prvi, neslužbeni rezultati trebali bi biti poznati iste večeri. Nakon objave službenih rezultata, novi sastavi vijeća trebaju konstituirajuće sjednice održati u roku od 30 dana, a to znači da će do sredine svibnja Karlovčani znati tko će ih zastupati i kome se trebaju obratiti na prvoj razini vlasti, onoj u svojim gradskim četvrtima i mjesnim odborima. (kaportal.hr)