Aktualno Županija

Karlovačka poduzeća u 2017. smanjila broj zaposlenih, izvoz i dobit, ali i udio u županijskom gospodarstvu

Dok se gospodarski pokazatelji za prošlu godinu još prikupljaju pa analize tek slijede, oni za 2017. govore da su karlovačka poduzeća u odnosu na 2016. smanjila broj zaposlenih, izvoz i dobit, ali i udio u ukupnom gospodarstvu Karlovačke županije.

Pokazuju to rezultati analize, navedeni u Izvješću o provedbi Programa razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Grada Karlovca za 2018. Rađeni su na temelju godišnjih izvješća 1.049 poduzeća, a po njima, broj zaposlenih po poduzeću pao je za 1,6 posto, operativna dobit 13, a neto dobit 19,1 posto, porez na dobit 23,7, izvoz 18,3, a udio izvoza prihodima 21,1 posto. Neto plaće su, pak, rasle 1,38 posto, investicije 1,73, prihodi 3,9, a broj poduzeća 3,96 posto.

Usporedba s gradovima slične veličine, pokazala je da je upravo Karlovac imao najviše negativnih trendova ključnih pokazatelja u 2017. u odnosu na prethodnu godinu.

– Iako su viđeni pozitivni trendovi karlovačkog gospodarstva, ipak je Karlovac pogoršao poziciju u odnosu na usporedne gradove kod 4 pokazatelja. Kod broja poduzeća, investicija i izvoza, Karlovac je pao s treće na četvrtu poziciju i kod pokazatelja neto plaća s prve na drugu. Kod ostalih pokazatelja, gdje su zadržane iste pozicije kao i u 2016. godini, uglavnom su se smanjile razlike u odnosu na gradove koji se nalaze ispred. Kod osam, od dvadeset pokazatelja, karlovačka poduzeća imaju vodeću poziciju u odnosu na poduzeća iz svih ostalih gradova, navodi se u Izvješću.

Premda cjelokupno karlovačko gospodarstvo uvelike ovisi o pet vodećih velikih poduzeća, koja, primjerice, ostvaruju 68,6 posto izvoza, 47,4 posto ukupnih prihoda i zapošljavaju 34,5 posto zaposlenih, ona mala donekle su jačala pa je njihov broj povećan 4,3 posto, broj zaposlenih za 7,1 posto, izvoz 19,8 posto, a ukupni prihodi za 13,8 posto.
Unatoč nekim pozitivnim trendovima, 2017. za karlovačka poduzeća značila je i smanjenje njihovih udjela u gospodarstvu Karlovačke županije.

– I dalje velik dio gospodarstva Karlovačke županije čine poduzeća iz grada Karlovca, međutim u 2017. godini došlo je do blagog smanjenja njihovih udjela kod broja zaposlenih, poslovnih prihoda, ukupnih prihoda i uvoza, dok je kod porez na dobit i izvoza došlo do značajnijeg smanjenja udjela. Kod kvalitativnih pokazatelja karlovačka poduzeća su zadržala bolje prosjeke od poduzeća iz ostatka županije, stoji u Izvješću u kojem, na žalost, konkretne brojke nisu navedene. (KAportal.hr)