Aktualno OG sada Ogulin

Katedra Čakavskoga sabora Modruše za očuvanje lokalnog govora

U Modrušu, području kraj Ogulina radi se na očuvanju autohtonog lokalnog čakavskog govora, kulture, običaja i povijesti. Katedra Čakavskoga sabora Modruše udruga je građana koja djeluje u Karlovačkoj županiji.
Najviše je članova iz Ogulina, Josipdola, Tounja, Plaškog i Saborskog. Modruša je naziv šireg prostora uz sjeveroistočni dio Kapele, a sjedište Katedre je u Modrušu, podno ruševina istoimenoga starog srednjovjekovnog grada.

Prije osnivanja Katedre bilo je malo istraživanja i literature o povijesti Modruša i okolnog kraja, pa je udruga 2004. pokrenula istoimeni list. Važna zadaća Katedre je njegovanje autohtonoga čakavskog lokalnog govora kao osobite vrijednosti tog područja. Od 2007. izdaje se Modruški zbornik, znanstveni godišnjak u kojem se objavljuju znanstveni i stručni radovi.

Udruga je osnovala i knjižnicu Tragovi te sustavno radi na očuvanju starog grada. Katedra Čakavskoga sabora Modruše može služiti kao primjer kako se kulturna i povijesna baština trebaju istraživati i čuvati. I kako entuzijastični pojedinci mogu mnogo učiniti za svoj kraj.


(hrt.hr)