Aktualno OG sada Ogulin

Vatrogasci iz Oštarija na Vodičkom festivalu žudija

Nakon Mliništa, Imotskog, Komina i Marije Bistrice oštarijski čuvari Kristova groba iz DVD-a Oštarije ove su godine na Uskrsni ponedjeljak svoju župu, općinu, županiju i sve Hrvatske vatrogasce koji tijekom Velikog tjedna čuvaju Kristov grob predstavili u Oklaju općina Promina.
Kolika je to čast vidi se iz popisa domaćina vodičkog festivala gdje su do 2050. godine zauzeti termini domaćinstva festivala prema kojem će DVD i župa Oštarije biti domaćin 2045. godine, a iduće će se godine iznimno 20. festival održati u Zagrebu.
Članovi DVD-a Oštarije u svojem poznatom Svetištu Gospe od Čudesa iz 1450-te godine župe Uznesenja Blažene Djevice Marije uveli se običaj čuvanja Kristova groba 2002. godine na 100-tu godišnjicu društva. Čuvaju ga vatrogasci na Veliki četvrtak u radnim, a na Veliki petak u svečanim vatrogasnim odorama sa kopljima. Na Veliki ponedjeljak grupa koju čine zapovjednik čuvara, 6 čuvara, stjegonoše i narodni pjevač u oštarijskoj narodnoj nošnji sudjeluju na Vodičkom festivalu pokazujući svoj običaj.
U Oštarijama je bilo razvijeno glagoljaštvo, te su iz tog razdoblja ostali pojedini zapisi koji će ostati kao podsjetnik na osebujno kulturno bogatstvo koje s radošću i ponosom trebamo sačuvati za sljedeće naraštaje.
Prilikom samog nastupa Ante Nadomir Tadić Šutra, hrvatski književnik, skladatelj i umirovljeni časnik Hrvatske vojske izriče molitvu Oče naš na crkvenoslavenskom jeziku u obliku u kojem su je molili naši preci, a Ivan Mihaljević Barak pjeva Slavu.