Aktualno Županija

Radovi na Brzoj cesti od četvrtka donose novu regulaciju prometa, ali i gužve i probleme

– Karlovčani će se morati naviknuti jer će, s pauzama, trajati mjesecima

– Očekuje nas komplicirana regulacija jer će raskrižje biti zatvoreno za promet, izuzev Brzom cestom, za D-1, koji će se kanalizirati u jedan trak i odvijati dvosmjerno. Obzirom na velik broj vozila, očekujemo i velike gužve kroz Karlovac. Osim toga, promet s D-3 Duga Resa – Karlovac neće se moći priključiti na ovo raskrižje, nego će ići Meštrovićevom ulicom na kružni tok Novi Centar, Trg hrvatskih branitelja i dalje prema odredištu, baš kao i promet s D-6, koji dolazi iz Slovenije. Također će morati preko tog kružnog toka i Trga hrvatskih branitelja pa dalje prema željenom pravcu. I javni prijevoz će se odvijati pored Tržnice i Trga hrvatskih branitelja, dok će Autobusni kolodvor funkcionirati preko jednog traka raskrižja Prilaza V. Holjevca i Smičiklasove, a i benzinska postaja Rakovac bit će povezana na Brzu cestu. S Hrvatskim cestama smo izradili ovu regulaciju, te predložili da se teretna motorna vozila prema Splitu preusmjere na autocestu kako ne bi išla kroz Karlovac i očekujemo odgovor Ministarstva. Na 6-7 raskrižja u gradu imat ćemo problema s funkcioniranjem jer će biti preopterećena prometom i zato ćemo morati kretati 15-ak minuta ranije nego inače. Građanima Karlovca predlažemo korištenje alternativnih pravaca, kroz Grabrik i Rakovac, te Mačekovom prema Korzu, poručio je viši savjetnik za promet Miloš Đanković, najavljujući novu regulaciju prometa u dijelovima grada.

Razlog joj je rekonstrukcija Brze ceste ili Prilaza Većeslava Holjevca, od raskrižja sa Smičiklasovom do raskrižja s Ulicom kralja Tomislava i Trga hrvatskih branitelja, vrijedna 12,9 milijuna kuna. Prvotno je bilo planirano da će krenuti od pothodnika, odnosno, tog raskrižja na kojem je, no kako su ti radovi kompliciraniji zbog zahvata na pothodniku i trajat će duže od ovih na raskrižju sa Smičiklasovom, odlučeno je da će početi na drugoj strani. Bit će to u četvrtak, 2. svibnja, kako bi na raskrižju završili do 14. lipnja, kada slijedi pauza zbog turističke sezone, a potom u rujnu nastavak radova na preostalom dijelu dionice do pothodnika. Rok za njihovo izvođenje je četiri mjeseca. Na pothodniku, pak, Grad će napraviti hidroizolaciju, za što će izdvojiti 1,2 milijuna kuna.
– Puštanje Ulice Rakovac u promet bio je preduvjet da započnemo realizaciju ovog vrlo kompleksnog projekta. Stvarno očekujemo velike gužve jer ova dva križanja i cesta D-1 su izuzetno frekventni, ali ovaj zahvat moramo napraviti zbog komunalne infrastrukture, problema s vodom i kanalizacijom, pothodnikom, funkcioniranjem prometa na ovom dijelu zbog kvalitete voznih trakova. Zato molim građane za razumijevanje, strpljenje, poštivanje regulacije prometa i da koriste alternativne pravce, poručio je dogradonačelnik Ivan Mrzljak.
Na drugačije regulacije prometa, vožnju alternativnim pravcima i gužve Karlovčani će se morati naviknuti jer taman kad zastanu ovi radovi na raskrižju Smičiklasove i Brze ceste, 15. lipnja, počet će oni na rekonstrukciji D-6 od Marmontove do Donjih Stativa. Neće stajati za turističke sezone i trajat će dvije godine. (kaportal.hr)