Aktualno Županija

Karlovačka županija po nezaposlenosti otprilike u sredini ljestvice – najbolje u Zagrebu, najgore u Sisku i Slavoniji

S krajem 2018. godine stopa nezaposlenosti u Karlovačkoj županiji iznosila je 13,2 posto. Riječ je o podatku koji se odnosi na broj nezaposlenih u odnosu na ukupan broj aktivnog stanovništva, a objavio ga je, kao i pregled situacije u cijeloj Hrvatskoj, Državni zavod za statistiku.

Hrvatski prosjek je 11,1 posto, što znači da je situacija u našoj županiji nešto lošija od državnog prosjeka, no ipak smo negdje u sredini ljestvice, jer postoji otprilike jednak broj županija i sredina u kojima je situacija znatno bolja, ali i onih u kojima je znatno lošija.

Najmanju nezaposlenost ima Grad Zagreb, sa stopom od 4,7 posto, a odmah uz hrvatsku metropolu su Istarska županija sa 4,9 te Varaždinska sa 5,1 posto. Stopu nezaposlenosti ispod 10 posto imaju i Međimurska, Zagrebačka, Primorsko-goranska, Krapinsko-Zagorska i Koprivničko-križevačka županija, dok Zadarska županija ima 10% nezaposlenih.

Neznatno manju stopu nezaposlenosti (13,0) od Karlovačke županije ima Dubrovačko-neretvanska, a u ostalim županijama stopa nezaposlenosti je viša. Iznad 20 posto nezaposlenih je u Vukovarsko-srijemskoj (20,5), Osječko-baranjskoj (21,2), Vukovarsko-srijemskoj (23,2) i, poprilično uvjerljivo na začelju, u Sisačko-moslavačkoj županiji gdje je nezaposleno čak 24,5 posto aktivnog stanovništva. U donjem dijelu ljestvice su i sve ostale slavonske županije, Bjelovarsko-bilogorska, Šibensko-kninska i Splitsko-dalmatinska. (KAportal.hr)