Aktualno OG sada Ogulin

U muzeju sutra predavanje o ogulinskom kupusu

“Ogulinski kupus – tradicija i budućnost” naziv je predavanja koje će biti upriličeno sutra u prizemlju ogulinskog Zavičajnog muzeja.

Ovim predavanjem djelatnici muzeja obiježiti će Međunarodni dan muzeja, koji se inače tradicionalno održava 18. svibnja. Zadana tema ovogodišnje manifestacije na međunarodnoj razini je „Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“, pošto su upravo muzeji ti koji prepoznaju vrijednost tradicije, čuvaju i brinu o materijalnoj i nematerijalnoj baštini i prenose tradiciju u budućnost.

Jedna od najpoznatijih tradicijskih vrijednosti i svojevrstan identifikator ogulinskog kraja je ogulinsko zelje, odnosno kupus. Stoga je namjera organizatora ovim predavanjem prikazati povijesni pregled uzgoja ogulinskog kupusa, predstaviti kako je kupus kao poljoprivredna kultura utjecao na razvitak ogulinskog kraja, definirati današnji status ogulinskog kupusa na širem tržištu te utvrditi mogućnosti njegova daljnjeg promoviranja, proizvodnje i zaštite.

Predavanje će održati Marinko Sabljak, predsjednik Udruge proizvođača i prerađivača ogulinskog kupusa, a početak je zakazan za 19 sati.

“Veselimo se vašem dolasku” – poručuju djelatnici muzeja.