Aktualno Županija

„Ljepota lažnog sjaja“

U utorak, 4. lipnja s početkom u 18 sati, u kongresnoj dvorani Aquatike – Slatkovodnog akvarija u Karlovcu, svečano će  biti otvorena izložba Muzeja policije krivotvorenih umjetnina pod nazivom „Ljepota lažnog sjaja“ . Izložba, kojoj je ovo već 14. postav, organizirana je u suradnji s Gradom Karlovcem, Aquatikom i Policijskom upravom karlovačkom.

Karlovčani i svi njihovi posjetitelji moći će tijekom lipnja razgledati oko 30-tak krivotvorenih radova renomiranih domaćih, ali i stranih autora. Krivotvorine umjetnina zasigurno su jedna od najzanimljivijih izložaka iz zbirki Muzeja policije koju čini oko 70-tak krivotvorina – većinom ulja na platnu i nekoliko skulptura.

Radi se o krivotvorinama radova poznatih hrvatskih slikara poput: Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića, Marsada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića, Dragice Cvek Jordan, Slave Raškaj i drugih. Tu su i skulpture Dušana Đamonje, a od stranih autora krivotvorine Salvadora Dalija i Paula A. Renoira.

Sustavno prikupljanje ove građe započelo je 2009. godine kada je Muzej policije preko Uprave kriminalističke policije sa sudovima dogovorio da se nakon pravomoćnih sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju, već predaju Muzeju.
Najvažnije pitanje koje se ovdje postavlja je kako razlikovati krivotvorinu? Ponekad se razlike mogu uočiti golim okom, a vjernije krivotvorine uspijevaju otkriti samo autori ili znanstvene metode koje provodi Hrvatski restauratorski zavod ili MUP-ov Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.
Neke od krivotvorina otkrivenih na taj način bit će izložene i u Karlovcu.

Cilj ove izložbe prije svega je prevencija, odnosno upozoriti građane na bezobzirnost crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih, ali naivnih i neupućenih kupaca.
Tu je i edukativan pristup koji će budućim kupcima umjetnina ukazati na suvremene metode vještačenja sumnjivih umjetničkih djela i upozoriti na što moraju obratiti pažnju kod kupnje.

Izložba je prvi put postavljena 2016. godine u Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagrebu, a od tada postavljena je i u mnogim drugim gradovima u Republici Hrvatskoj, ali i u Republici Sloveniji, u Ljubljani. U svim gradovima izložba je pobudila veliki interes kako građana, tako i stručnjaka – od povjesničara umjetnosti, akademskih slikara i likovnih kritičara.

Obzirom na veliki interes galerija i muzeja za ovom izložbom iz cijele Hrvatske, nastavit će se s organizacijom postavljanja izložbe, a već sljedeća bit će otvorena u Puli.

Pozivamo Karlovčane kao i sve koji se zateknu u našem gradu tijekom lipnja da posjete ovu izložbu, jer će zasigurno uživati u ovoj, prije svega, neobičnoj i zanimljivoj izložbi.

Izložba se može razgledati u kongresnoj dvorani Aquatike u Karlovcu, Ulica Branka Čavlovića Čavleka 1/a, do 23. lipnja 2019. godine u vremenu od 8 do 19 sati.