Aktualno Županija

Tradicija od 1779. godine! Večeras vatreni pozdrav ljetu uz Ivanjske krijesove i koncert Zabranjenog pušenja

Punih 240 godina traje tradicija ivanjskih krijesova na obalama Kupe u Karlovcu. Odnosno, to je ono što pouzdano znamo, jer najstariji sačuvani zapis govori o paljenju ivanjskih vatri na Gazi još 1779. godine! Dakako, moguće je da to i nije bilo prvo paljenje gažanskih krijesova. S vremenom se ovoj tradiciji pridružila i Banija, zatim je sve preraslo u prijateljsko susjedsko nadmetanje u tome tko će sagraditi ljepši, veći i dugotrajniji krijes, a na kraju i u turističko-zabavnu manifestaciju, jednu od onih koje su istinska tradicija grada i malo je onih koji 23. lipnja barem nakratko ne svrate do kupskog mosta, Banije i/ili Gaze. Pogotovo oko 22 sata kada je uvijek na rasporedu vrhunac manifestacije – paljenje krijesova.

Banija i Gaza i danas će se nadmetati u još nekim tradicionalnim disciplinama. Sve će i početi u 18 sati na Gazi, na igralištu NK Radnika, gdje će ove dvije gradske četvrti odmjeriti snage u nogometu. Službeni početak manifestacije označit će, pak, u 20 sati, potezanje užeta na sredini kupskog mosta. Prošle godine Gaza je odnijela uvjerljive pobjede i u nogometu i u potezanju užeta, nema sumnje da su se Banijanci dobro spremali ne bi li ove godine uzvratili u barem jednom okršaju!

U 20 sati počinje i svirka blues-rock benda Nos Tress na gažanskoj strani, a na glavnoj pozornici s banijske strane mosta pola sata kasnije zasvirat će Black & White. Dobar vatreni uvod u središnju ceremoniju u 21:15 na mostu će napraviti Magmatikka s POI performansom s vatrom. Za pet minuta prije 22 sata organizatori najavljuju posebno iznenađenje koje još nije otkriveno javnosti, a u 22 sata slijedi veliki vatromet nad Kupom i paljenje krijesova. Nakon što se slegnu prvi dojmovi – u 22:30 kreće i završna točka večeri, koncert popularnog Zabranjenog pušenja. (KAportal.hr)