Aktualno Županija

Karlovčanima konačno stižu spremnici za odvojeno prikupljanje otpada

kontejneri1

Karlovčani, više od 23.000 onih od kojih Čistoća odvozi otpad, uskoro ne bi trebali imati samo jednu kantu za miješani, već njih nekoliko, za različite vrste otpada. Gradu je, naime, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odobrio sufinanciranje spremnika, doduše, 3.000 manje nego što je prvotno planirano.

Grad se prijavio na poziv FZOEU i najprije dobio “zeleno svjetlo” za sufinanciranje 25.710 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, ali…

– Fond je naknadno smanjio broj spremnika zbog nemogućnosti sufinanciranja nabave kompostera (3000 kom) i spremnika za tekstil (30 kom), te je sada odobreno sufinanciranje 22.680 spremnika ukupne vrijednosti 6.111.333,80 kn s PDV-om, od čega Grad Karlovac financira 916.700,07 kuna, kazali su nam u Gradu.

Dodali su kako je u tijeku postupak javne nabave, te će nakon dovršenog postupka FZOEU dostaviti Gradu terminski plan isporuke spremnika. Sukladno uvjetima iz Ugovora zaključenog između FZOEU i Grada spremnici će biti dostavljeni građanima.

– Građani će spremnike dobiti besplatno jer su najvećim dijelom sufinancirani od strane Europskih strukturnih fondova, rekli su u Gradskoj upravi.

Karlovčani već odavno mogu različite vrste otpada ostavljati na zelenim otocima i reciklažnim dvorištima pa je početkom godine na sastanku u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike objavljeno da je Karlovac peti grad u RH po količini razvrstanog otpada, 26 posto. U Čistoći priželjkuju znatno veću zastupljenost odvojenog prikupljanja otpada.

– U Karlovcu je postavljen prilično veliki broj spremnika za odvojeno prikupljanje prvenstveno papira, plastike, ali i stakla, tekstila. Osim toga, tu je i Reciklažno dvorište na Ilovcu te mobilno reciklažno dvorište, a uskoro će se otvoriti i novo reciklažno dvorište na Maloj Švarči, tako da je građanima grada Karlovca na više načina omogućeno odvajanje otpada. Nažalost, sufinanciranje opreme i vozila od strane MZOIP i EU fondova, ide puno sporije od predviđenog, kazali su nam u Čistoći.

Tako je i dalje “na čekanju” i njihov plan o nabavi kamiona za prikupljanje i odvoz različitih vrsta otpada.

– Čistoća d.o.o. Karlovac je prije godinu dana direktno iskazala interes za kupnju tri specijalna vozila – smećara za prikupljanje biootpada i reciklabilnog otpada u ukupnom iznosu od 4,5 milijuna kuna bez PDV-a. Javni poziv za sufinanciranje nabavke navedenih kamiona do danas još nije objavljen, odgovorili su nam na upit iz Čistoće.

Odvojeno prikupljanje otpada od Čistoćinih korisnika trebalo je zaživjeti početkom godine, novi cjenik tih usluga od 1. veljače, ali zbog kašnjenja spremnika kasni oboje. (KAportal.hr)

Posljednje objavljeno

Pazite što kupujete: trgovine pune jabuka iz Srbije i Makedonije, lažno deklariranih kao domaće!

OgPortal

Umro je Ramsey Clark, bivši američki ministar pravosuđa koji je bio pravni savjetnik Miloševiću

OgPortal

Vodstvo Hrvatske zajednice tehničke kulture oduševljeno projektom na Poredicama

OgPortal

Pohane polpete od brokule

OG Portal

Korona party usred Zagreba: ‘Mladež se zabavlja. Sramotno’

OgPortal

Francuska će produžiti razmak između prve i druge doze mRNA cjepiva

OgPortal