Aktualno Županija

Zapošljavanje Krune Kovačevića pokrenulo lavinu – oporba napustila sjednicu Vijeća, neće doći ni na svečanu: Dosta je HDZ-ove bahatosti i omalovažavanja!

– Ako se ovako nastave ponašati, bit će toga još. Ovakav Aktualan sat ne treba. Ovo nije demokracija, ovo je silovanje demokracije, izjavio je Dario Janković, nakon što je oporba napustila sjednicu Gradskog vijeća.

Ujedinjena – svi vijećnici SDP-a, Živog zida i nezavisni – njih 11 izašli su s Aktulca, nakon što je predsjednik Vijeća Matija Furač izrekao opomenu, oduzeo riječ Davoru Petračiću, a onda i proglasio stanku nakon što se Petračić nije dao s govornice. Sve to uz Furačevo gašenje i Petračićevo paljenje mikrofona, povišene tonove, odgurivanje ruku s mikrofona… nakon što je Petračić pitao gradonačelnika Damira Mandića koliko je ljudi zaposleno u gradskom sustavu od prošle sjednice Gradskog vijeća.

Mandić nije odgovorio na to, nego naveo da je 19 više od početka mandata jer je Mladost preuzela zaposlenike tvrtke koja je imala koncesiju na parking. Pa “piknuvši” Petračića ako ima preciznije podatke ili neko konkretnije pitanje da može reći, delegirao direktora Ivana Uđbinca da da ogovor. Uđbinčev odgovor da će odgovoriti pisano, pokrenuo je lavinu.

– Ne možemo se igrati. Direktor mora znati zašto je nekoga zaposlio, ne može mi dati pisani odgovor. Kakav je to način, kakav odnos prema nama, pitao je Petračić.

Nije dobio odgovor, nego već spomenutu stanku, nakon koje je Dubravko Golubić (SDP) kratko pitao Uđbinca na koje je radno mjesto primljen Kruno Kovačević i dobio Uđbinčev isto kratak odgovor da je zaposlen na mjesto voditelja Službe općih i zajedničkih poslova.

Golubić je primjetio da je tako moglo biti odgovoreno odmah, bez spominjanja pisanog odgovora i izvijestio Vijeće da oporba u znak protesta što se Gradska uprava i direktori tako odnose prema oporbnim vijećnicima napustiti sjednicu.

– Nedopustiva je ta razina bahatosti u ponašanju, od gradonačelnika do predsjednika Vijeća. Mi smo svi kolege, ovaj gradonačelnik bi nam trebao biti kolega, a njegovo ponašanje je bahato do zla. To je HDZ u najboljoj maniri omalovažavanja i bahatog ponašanja. Ne mora mu pasati pitanje Petračića, Golubića, drugih vijećnika, ali on na njih mora odgovoriti. Nadam se da će se HDZ-u ovakav stil pnašanja, koji nije svojestven samo lokalnoj razini, već jednom obiti o glavu, rekao je ispred Velike gradske vijećnice Janković.

Marija Bodrožić (nezavisna) ocijenila je da se oporba uvijek minorizira i da u igrokazu više ne žele sudjelovati, napomenula da se vijećnici oporbe omalovažavaju primjedba da ne postavljaju pametna pitanja i vode uzaludne rasprave.

– Dakle, njima nisu potrebna pitanja oporbenih vijećnika, oni su dovoljni sami sebi i zato smo danas odlučili priuštiti im da budu zadovoljni, veseli, afirmativni i konstruktivni.

Potpredsjednik Vijeća Filip Jarnević (Živi zid) napomenuo je da se u ovom mandatu često ukida glas oporbe, njihovi prijedlozi dolaze na red za par mjesec ili stopiraju, a često ih se proziva da nisu stručni i ne daju konstruktivne prijedloge.

– Ovim danas su svi njihovi argumenti pali u vodu, izjavio je Jarnević.

Takvo skrivanje podataka, po Jankovićevim riječima, skrivanje je podataka ne od oporbe, nego građana prema kojima moraju biti transparentni.

– Ako je sve čisto, daješ odgovor odmah. Ako nije, onda se događa da petljaš, muljaš, skrivaš podatke, delaš nas slijepim pored zdravih očiju, zaključio je Janković.

Davor Petračić (nezavisni), prema kojem je današnje ponašanje bilo razlog prosvjeda, kazao je da pitanja postavljaju brinući o javnom novcu. Danas se ona očitavala u zapošljavanju.

– Da li je novi zaposlenik potreban ili ne sustavu. Ista takva pitanja postavljamo za investicije koje Grad provodi jer smatramo da u svim njihovi potezima nedostaje racionalnosti. Njima je jedina racionalnost briga za samoga sebe, sustav hrane na način da za dvije godine dođu ponovo na vlast, u moć vladanja našim novcem. A njihova moć može nestati u jednom danu, što će se i desiti, poručio je Petračić.

Oporbeni vijećnici, u znak prosvjeda, neće doći na svečanu sjednicu Vijeća za Dan grada, u petak. Na buduće radne će dolaziti, ali ostanak na njima ovisit će o ponašanju vladajućih, preciznije – uvažavanju. (KAportal.hr)