Aktualno OG sada Ogulin

Sanira se kolni ulaz u Stari grad Ogulin

U ponedjeljak su započeli radovi na sanaciji puknuća s lijeve strane kolnog ulaza u Stari grad Ogulin.
Naime, uslijed starosti kamenog zida izgrađenog starim tehnikama građenja, kao i uslijed djelovanja vremenskih utjecaja, blizine prometnice i manjih mehaničkih oštećenja, nastala su puknuća u vezivu koja su predstavljala potencijalnu opasnost za automobile i pješake te se upravo radi na njihovoj sanaciji.

Sanaciju izvodi tvrtka Ogulinmont d.o.o. iz Ogulina koja je uklonila postojeće slojeve pijeska oko zida, kako bi se provjerilo stanje temelja zida te izvršila demontažu odlomljenog dijela kamenog zida, a daljnji radovi uključuju ugradnju čeličnih šipki za povezivanje starog i novog dijela zida, zidanje originalnom tehnikom kojom je građen i stari dio zida te završno fugiranje rekonstruiranog dijela.

U rekonstrukciji će se koristiti isti kameni dijelovi koji su demontirani, a po završetku radova cilj je da rekonstruirani dio vizualno i u smislu korištenja materijala i tehnika građenja što je više moguće odgovara starom, izvornom dijelu zida.

Radovi se vrše pod nadzorom tvrtke Tablinum d.o.o. iz Zagreba, te projektanta mr.sc. Borisa Vučića Šnepergera, dipl.ing.arh., a uz prethodno odobrenje Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH.

Investitor, Zavičajni muzej Ogulin, pod čijim je upravljanjem cijeli Stari grad Ogulin, moli građane za dodatan oprez oko navedenog građevinskog prostora.