Aktualno Županija

Grad Duga Resa i Općina Črnomelj potpisali Povelju o uzajamnoj pomoći u slučaju prirodnih katastrofa – oformili i zajednički operativni tim

U sklopu projekta HITRO u dugoreškoj Gradskoj vijećnici potpisana je Povelja o uzajamnoj pomoći u slučaju prirodnih i drugih katastrofa, a potpisali su je gradonačelnik Grada Duge Rese Tomislav Boljar, župan Opčine Črnomelj Andrej Kavšek, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Duga Resa Josip Zlatunić, predsjednik Gasilske zveze Črnomelj Boris Kambič, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Duga Resa Mario Biršić i predsjednica Območnog združenja Rdečega križa Črnomelj Ljudmila Kocjan.

Sporazumom se osigurava dugoročna suradnja i prekogranična organizacija zajedničkih vježbi snaga civilne zaštite u svrhu daljnjeg razvoja prekograničnog sustava zaštite i spašavanja. Početkom ove godine osnovan je zajednički tim od 40 članova iz trideset organizacija s područja civilne zaštite, a članovi će biti osposobljeni za spašavanje u slučaju poplava ili potresa. Projektom je također predviđena i nabavka potrebne opreme te osvješćivanje i edukaciju građanstva, pojašnjava voditelj projekta Mihael Dujam. Dodao je kako će se u narednom periodu održati i ukupno četiri vježbe, dvije u Dugoj Resi te dvije u Črnomlju.

Podsjetimo, Grad Duga Resa i Općina Črnomelj, u listopadu prošle godine počeli su provoditi projekt pod nazivom HITRO Slovenija-Hrvatska 445 Zajednički prekogranični operativni tim zaštite i spašavanja. Projekt se u visini od 85 posto financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, ukupno je vrijedan 808 tisuća eura. Provodit će se dvije godine, odnosno do 30. rujna 2020. godine.

Nekoliko je ključnih riječi u ovom projektu jako bitne, a to su partneri, poplava, potres, brzina i pomoć. Mislim da su to riječi koje na najbolji način ocrtavaju vrijednost ovog projekta. Potpisali smo danas ovu Povelju ne zato što si nismo prije pomagali, nego zato što ćemo sada moći brže funkcionirati i neće nam administrativne granice biti nikakva prepreka. Zahvaljujem svim sudionicima u projektu, ali i Vladi RH te Karlovačkoj županiji koje ga sufinanciraju, kazao je dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar.

Na njegove riječi nadovezao se župan Opčine Črnomelj Andrej Kavšek koji je istaknuo kako vjeruje da će se četrdesetogodišnja suradnja između Duge Rese i Črnomlja provođenjem zajedničkog projekta proširiti i vratiti na onaj nivo na kojem je bila nekada. (KAportal)