Aktualno Županija

Mrežnica glavna tema dugoreškog Vijeća – gradonačelnik Boljar traži ponude od geologa i geofizičara za istraživanje uzroka zamućenja

Temu o rijeci Mrežnici na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Duge Rese otvorio je vijećnik SDP-a dr.Bruno Kurelić, koji je istaknuo kako je za Dugu Resu nekad simbol bila Pamučna, a danas je ostala samo Mrežnica.

– Prije petnaestak dana bili smo suočeni s blatnjavom Mrežnicom i to stanje je potrajalo danima. Službeni organi okrivili su nebo, ali ljudi su i Krista razapeli na križ, upozoravali su i upirali prstom na HE Lešće. Direktni štetni učinci HE Lešće nizvodno od akumulacijskog jezera vidljivi su kroz eroziju obale i hladnu rijeku, a indirektni učinci vjerojatni i dokazivi. Na mjestima najbližeg dodira u Dobrinićima, tekla je blatna voda. Ubrzo nakon puštanja HE Lešće u rad, vrtače su počele povremeno postajati jezera, a potom su se u Mrežnici pojavile vrulje, a sad i blatna voda. Ima li tu logike, a govorimo o kraškom terenu. Kao običan promatrač, živeći već 32 godine uz Mrežnicu, zapazio sam da u sred ljeta kad nema kiše, nivo vode se povremeno podiže za 20-30 centimetara, toga prije nije bilo. Što mi kao Grad, vijećnici i gradonačelnik činimo da zaštitimo Mrežnicu – upitao je vijećnik Kurelić te apelirao da se organizira posebna tematska sjednica o Mrežnici, zaključivši kako u njegovoj struci kažu da od prevelike dijagnostike pacijent obično umre, stoga ne smijemo dozvoliti da se to dogodi.

Na njegovo pitanje opsežno je odgovorio dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar koji je podsjetio da tekuće blato u Mrežnici ne pamte ni najstariji građani niti postoje ikakvi zapisi o sličnom događaju.
– Činjenica je da su se dogodile slične stvari na rijeci Korani i Mrežnici. Međutim na rijeci Korani se uzrok zna; tamo je došlo do odrona i zamućenja Radonje, a ovdje je nešto sasvim drugo. Upravo zato je i održano nekoliko sastanka od Stožera civilne zaštite Karlovačke županije do Hrvatskih voda. Dobili smo obećanja da će se nešto poduzeti, ali mi smo krenuli sa svojom inicijativom i stupili u kontakt s jednim od boljih profesora koji se na razini Hrvatske bavi krškim terenom, s firmama koje se bave geologijom i geofizikom te ćemo uskoro dobiti kvalitetne ponude za istraživanje uzorka zamućenja, odnosno zablaćenja rijeke Mrežnice, jer sada znamo posljedicu, ali želimo znati uzrok – kazao je gradonačelnik Boljar te nastavio obrazlagati kako je njemu osobno nekako teško shvatljivo da je uzrok bila kiša, posebno zato što je vizualno utvrđeno, a potom i u razgovoru s ljudima na terenu da su se ta zablaćenja događala na sličnim, odnosno istim lokacijama gdje je prije dolazilo do hlađenja rijeke Mrežnice, odnosno gdje su podzemni tokovi hladili rijeku.
– Svjedoci smo promjena nivoa Mrežnice ljeti u sušnom periodu, stoga po nama vjerojatni uzrok je krški teren i utjecaj HE Lešće na život Mrežnice i Duge Rese. Znamo da je rijeka doživjela udar, prvi sa Zagorskom Mrežnicom koja je kanalizirana u rijeku Dobru, a sad ovo. Mrežnica nam je vratila na najbolji mogući način, preživjela je. Bilo koji drugi udar na Mrežnicu bojim se da može završiti katastrofalno. Odmah poslije ljeta tražit ćemo odgovore o tome što su Hrvatske vode napravile, jer važno je znati od kuda je to blato došlo. Da li su se otvorili neki podzemni kanali, da li postoji mogućnost urušavanja terena te da li je taj prostor naseljen ili nije. Svaka čas Hrvatskim vodama i HEP-u, ali nećemo im dati disati po ovom pitanju. Cijeli proces namjeravamo rješavati tripartitno, jedan dionik bit će lokalne zajednice Duga Resa, Generalski Stol i Karlovačka županija, Hrvatske vode drugi, a treći Ministarstvo okoliša i energetike. Nadam se da ćemo u rujnu moći konkretnije odgovoriti na ovo pitanje. Ne smijemo dozvoliti da ovo padne u zaborav, da čekamo hoće li se ponoviti i svi molimo Boga da se ne dogodi. Inzistirat ćemo da pronađemo odgovore, zaključio je gradonačelnik Tomislav Boljar i zatražio od Gradskog vijeća i vijećnika da budu potpora u daljnjim naporima prema traženju odgovora, ali i rješenja nastalog problema. (kaportal.hr)