Aktualno Županija

U vojarni Kamensko održana primopredaja šest kamiona i jednog utovarivača – donaciju Vlade SAD-a primio ministar Krstičević

Hrvatska vojska dobila je od Vlade SAD-a vrijednu donaciju, šest kamiona i jedan kopač utovarivač danas su stigli u vojarnu Kamensko u Karlovcu, a primopredaji su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov. Na svečanost je stigao i veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Robert Kohorst. Radi se o šest kamiona marke Ford 3542 D i jedan kopač utovarivač JCB 4CX. Ukupna vrijednost doniranih kamiona i kopača utovarivača iznosi 7.801.564,00 kuna.

Ministar obrane Damir Krstičević zahvalio je SAD-u na potpori koju sustavno daju Hrvatskoj vojsci te istaknuo kako je ova donacija još jedan od pokazatelja izvrsnih bilateralnih odnosa i suradnje između dviju država.

– Ova inženjerijska oprema značajno će unaprijediti izgradnju inženjerijskih sposobnosti te poboljšati slobodu kretanja i održivosti naših postrojbi, rekao je ministar Krstičević i podsjetio kako je o jačanju suradnje između dviju država razgovarao i s američkim kolegom Markom Esperom na posljednjem NATO ministarskom sastanku, gdje su potvrdili važnost suradnje i interoperabilnosti vojski SAD-a i RH.

– Kroz dosadašnju bilateralnu suradnju, od strane Sjedinjenih Američkih Država za opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske osigurano je više od 500 milijuna dolara. Tu posebno moram istaknuti donaciju dva helikoptera Crni jastreb, koji će značajno promijeniti sliku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u pogledu sposobnosti i tehnologije, budući da uvođenje spomenutih sustava znači prelazak na zapadnu tehnologiju i ogroman tehnološki iskorak za Hrvatsku vojsku, podsjetio je Krstičević.

General Šundov objasnio je kako će raspored sredstava u Inženjerijsku pukovniju povećati učinkovitost i sposobnost ove postrojbe koja je svojim dosadašnjim angažmanom u pomoći civilnom stanovništvu kod elementarnih nepogoda, kao i za potrebe provedbe inženjerijskih zadaća tijekom vježbi i obuke te drugih aktivnosti, pokazala da je sposobna provesti svaku dobivenu zadaću.

– Za nas su Sjedinjene Američke Države najvažniji strateški partner u održavanju i razvijanju hrvatskih obrambenih sposobnosti. Naša ambicija je dostignutu razinu sposobnosti održavati i unaprijediti, rekao je Šundov i zaključio kako upravo obrambena suradnja, predstavlja okosnicu bilateralnih odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske.

Inženjerijska pukovnija ustrojena je od Satnije za izgradnju lansirnih mostova, Pontonirske satnije koja izrađuje plivajuće mostove, Inženjerijske satnije koja izvodi građevinske radove, Mostno-amfibijske satnije te Satnije za razminiranje. Donacija Vlade Sjedinjenih Američkih Država Republici Hrvatskoj omogućena je sredstvima GPOI (Global Peace Keeping Operations Initiative) programa.

Tijekom višegodišnje suradnje, od 1996. godine do danas, vrijednost donacija Sjedinjenih Američkih Država Oružanim snagama RH procijenjena je na više od 500 milijuna dolara, uključivši 220 vozila MRAP i 16 helikoptera Kiowa Warrior, a najnovija donacija su i 2 helikoptera Black Hawk. (KAportal.hr)