Aktualno Županija

Iskopani komadi lijesova na katoličkom groblju Dubovac zgrozili našeg čitatelja, o čemu se radi provjerili smo u Zelenilu

Čitatelja KAportala jučer je zgrozio prizor na katoličkom groblju Dubovac u Karlovcu, a radi se o komadima iskopanih lijesova ostavljenih na jednoj hrpi, s još vlažnom zemljom.

Zamolio nas je da provjerimo odgovorne što se dogodilo i kako je moguće da nasred groblja građani nailaze na iskopine posmrtnih ostataka iz grobova koji i jako zaudaraju, a kako smatra, nikako ne spadaju u civilizacijski način zbrinjavanja pokojnika.

– Uz jako ružnu sliku iskopanih lijesova na smetlištu, što nije ni civilizacijsko ni etično, tu nema trunke pijeteta prema pokojnima, uz ružnu sliku predstavlja i javno zdravstveni problem. Ovo je javni apel odgovornima da se počnu brinuti o groblju na civilizacijski način, a građanima da mogu jednog dana oni i njihovi najmiliji završiti na smetlištu, pisao nam je čitatelj uz napomenu može li ovkovo groblje biti u Udruzi znamenitih groblja Europe ASCE.

Odgovor smo potražili kod Tomislava Vukelića, direktora gradske tvrtke Zelenilo koja upravlja gradskim grobljima i ekspresno ga dobili.

– Prilikom iskopa ako naiđemo na posmrtne ostatke, iste kupimo, stavljamo u limeni sanduk i ukopavamo u istu raku dublje, rekao nam je Vukelić. Dodaje da se ostaci lijesova prvo deponiraju na groblju a onda se zamataju u najlon i odvoze u kontejner za drveni otpad koji kasnije zbrinjava Čistoća.

Rekao nam je i da su odmah drveni ostaci pokupljeni s privremenog deponija i odvezeni. (KAportal.hr)