Aktualno Županija

Komunalna poduzeća u Karlovačkoj županiji na udaru revizije

vodovod-i-kanalizacija-5

U ponovljenom pregledu utvrđene iste nepravilnosti

U trgovačkim društvima koje pružaju uslugu javne vodoopskrbe na području Karlovačke županije provedene su provjere danih preporuka revizije, a od njih 35 provedeno ih je samo šest.

Tijekom 2013. godine provedena je posebna revizija ekonomske opravdanosti razlika u cijeni javne vodoopskrbe na području Karlovačke županije u trgovačkim društvima Vodovod i kanalizacija d.o.o. Karlovac, Vodovod i kanalizacija d.o.o. Ogulin, Komunalno Duga Resa d.o.o., Komunalno Ozalj d.o.o., Komunalac d.o.o. Slunj i Spelekom d.o.o. Rakovica. Navedenim trgovačkim društvima dano je ukupno 35 naloga i preporuka u svrhu otklanjanja slabosti i nepravilnosti, te racionalnijeg raspolaganja javnih sredstava u javnoj vodoopskrbi.

Provjera danih preporuka provedena su u prvoj polovici ove godine, te je Državni ured za reviziju utvrdio da nije postignut zadovoljavajući napredak. Čak 80 posto naloga i preporuka revizije komunalna poduzeća u proteklih pet godina nisu uspjela implementirati u svoje poslovanje.
Jedna od preporuka bila je nužna i pravodobna naplata prihoda kako bi se izbjegla njihova zastara, no one su provedene samo u Vodovodu i kanalizaciji Karlovac i Komunalnom Ozalj. ViK Karlovac uspio je u 2018. godina dovesti u red svoja potraživanja, u odnosu na prethodno razdoblje ona su manja za 12,5%, dospjela potraživanja za 9,2%, a starija od godinu dana manja su za čak 78,4%.

Niti jedno vodoopskrbno poduzeće nije se ozbiljno pozabavilo smanjenju gubitaka vode, na ogulinskom, slunjskom i dugoreškom području ono iznosi gotovo 69%, najniži je na području Rakovice 34,2%, dok Europska unija prihvatljivim smatra 15 do 18 posto. Česti razlozi velikih gubitaka su ilegalno crpljenje s vodovodnih ispusta i hidranata, starost cjevovoda, zastarjela tehnologija, te dotrajalosti vodosprema i lokalnih cisterni.
Kod formiranja cijene vode i dalje se primjenjuju neujednačeni kriteriji, pa ona za gospodarstvo u pravilo su dvostruko viša od cijena za domaćinstva. Djelomičan razlog tome su nedovoljno precizne odredbe Uredbe o najnižoj cijeni vodnih usluga i vrsti troškova koje cijena vodnih usluga pokriva.

Naglasak revizije stavljen je i na potrebu ulaganja u vodoopskrbnu infrastrukturu korištenjem bespovratnih sredstava Europske unije. Iako se većim dijelom kapitalna ulaganja sufinanciraju sredstvima Hrvatskih voda i gradova, prema nalazu revizije vidljivi su pomaci u korištenju europskih fondova. Najveća takva investicija u Karlovačkoj županiji je izgradnja magistralnog cjevovoda Slunj – Veljun i vodospremnika Tatar Varoš vrijednosti 19 milijuna kuna, od čega je 90 posto sredstava osigurano iz fondova EU. (kaportal.hr)

Posljednje objavljeno

Savjet mladih grada Ogulina za Dan žena uputio čestitku i podijelio karanfile

OgPortal

Tijekom vikenda 414 prekršaja

OgPortal

Vladin novi plan za sigurnost u prometu: Vozit će samo oni s 0,0 promila, u vozilima i detektor alkohola?

OgPortal

Karanfili za dame

OgPortal

ProbudiKa – Nažalost, već godinama promatramo kako mali obrti propadaju, a poslovni prostori u gradu zjape prazni

OgPortal

Nagradni natječaj POU Ogulin “Znanjem za sutra”

OG Portal