Aktualno Županija

Karlovac u pet godina godina u “top pet” u povlačenju EU novca, Mandić tvrdi: Brojni projekti su pripremljeni i čekaju pozive

U analizi podataka Ministarstva financija koju je proveo portal gradonačelnik.hr, Grad Karlovac istaknuo se kao jedan od top 5 najuspješnijih gradova kada se govori o povlačenju EU novca tijekom proteklih pet godina. Kako navode, u Karlovcu su veliki fokus stavili na projekte iz područja očuvanja prirodne i kulturne baštine u svrhu turizma, poput Aquatike koja samo niže međunarodne nagrade i priznanja, a zatim na projekte energetskih obnova javnih zgrada, škola, vrtića te ostale projekte u suradnji i partnerstvu s udrugama.

– Ovakav uspjeh temeljen je na kvalitetnim ljudskim kapacitetima Upravnog odjela za europske fondove i razvoj grada, certificiranih djelatnika koji su u svojim sektorima pratili, pripremali i prijavljivali projekte na otvorene natječaje u razdoblju od 2013.-2018., a čine to kontinuirano i danas, rekao je karlovački gradonačelnik Damir Mandić.

Jedan od najizdašnijih, ali i najuspješnijih, projekata Grada Karlovca zasigurno je slatkovodni akvarij Aquatika, koji je inače postao i prvi hrvatski član UNESCO-ove Svjetske mreže muzeja voda. Ukupna je vrijednost projekta iznosila gotovo 36,7 milijuna kuna, od kojih je iz EU fondova povučeno čak 36,2 milijuna. Uz to što je Aquatika prvi član UNESCO-ove mreže muzeja voda, akvarij je dobio i nagradu ‘Održivi turizam’ za izniman doprinos očuvanju prirode i okoliša, dvije A+Awards nagrade u kategoriji Architecture + Landscape, prvo mjesto u kategoriji ‘Nacionalni projekti’ na Bled Water Festivalu te nagradu ‘Plavi cvijet pristupačnosti’.

Još jedan od EU projekata Grada Karlovca je i obnova zgrade Gradske uprave vrijedna preko 5 milijuna kuna, a u tijeku je i obnova Gradske knjižnice ‘Ivan Goran Kovačić’ vrijedna više od 6 milijuna kuna. Uz to su osigurali i sredstva za još jedan važan projekt – uređenje Poduzetničke zone u Gornjem Mekušju kojom će izgraditi prometnice s komunalnom infrastrukturom, vodoopskrbu, kanalizaciju, postavit će javnu rasvjetu i izgraditi parkiralište, a radovi su vrijedni oko 12 milijuna kuna.

– Grad Karlovac ima trenutno projekte koji su pripremljeni sa dozvolama i studijama i samo čekamo da se otvore pozivi da ih doradimo i prijavimo. Imamo, također, i kvalitetnu suradnju s Regionalnom razvojnom agencijom Karlovačke županije te civilnim udrugama. poručio je Mandić preko portala gradonačelnik.hr.

Piše da će uskoro započeti i izgradnja modernog Nikola Tesla Experience Centra u kojem će posjetitelji pokretima proizvoditi električnu energiju – procjenjuje se kako će se u gradnju uložiti oko 15 milijuna kuna, a nedavno je s realizacijom započeo još jedan projekt od iznimne važnosti za Karlovac – izgradnja novog vrtića u Mahičnom. Ukupna vrijednost projekta je 5,7 milijuna kuna, od kojih je 4,5 milijuna bespovratnih sredstava. Novi vrtić imat će tri skupine, dvije jasličke i jednu vrtićku te će primati ukupno 50 djece. Kompleks će imati 1.828 metara kvadratnih površine za potrebe provođenja predškolskog odgoja, a zgrada vrtića imat će 565 kvadratnih metara.

– Ključ uspjeha je promišljati dugoročan razvoj i biti u toku sa strateškim odrednicama na nacionalnom i europskom nivou, te pripremati velike projekte za buduće financijsko razdoblje, zaključio je gradonačelnik Mandić. (KAportal.hr)