Aktualno Županija

Na polovici godine u Karlovačkoj županiji djelovalo 5.290 poslovnih subjekata, ali samo 2.930 je u aktivnom statusu

radnik

Prema podacima zaključno sa 30. lipnja 2019. godine, na području Karlovačke županije bilo je registrirano 5.290 poslovnih subjekata. Međutim, ti su podaci poprilično varljivi, jer istovremeno ih je tek 2.930 bilo u statusu aktivnih, dakle aktivno djeluje tek 55% od ukupne brojke registriranih subjekata. U odnosu na kraj prošle godine to je 140 poslovnih subjekata više, ali porast neaktivnih je još veći – ima ih 148 više nego 31. prosinca.

Time se Karlovačka županija otprilike uklapa u situaciju na razini cijele države, odnosno malo je i lošija, jer u Republici Hrvatskoj s istim datumom aktivno djeluje oko 58% registriranih poslovnih subjekata.

U ukupnu brojku poslovnih subjekata u Karlovačkoj županiji ubraja se 3.258 trgovačkih društava, 1.904 “ustanova, tijela, udruga, fondova i organizacija” te 130 zadruga. Najbolja je situacija s trgovačkim društvima kojih je aktivno 69%, dok je “ustanova, tijela, udruga, fondova i organizacija” aktivno 34%, a zadruga svega 26% ili brojkom – 34 od 130 registriranih.

Najveći broj poslovnih subjekata ubraja se u kategoriju “ostale uslužne djelatnosti” – njih 1.170, no očito je i da je ovaj segment posebno problematičan, jer još uvijek ih je aktivno tek 399, odnosno jedva trećina. Tu je i mala razlika u odnosu na Republiku Hrvatsku, u kojoj je ova kategorija na drugom mjestu po učestalosti, iza trgovine na veliko i malo, koja je, pak, u Karlovačkoj županiji na drugom mjestu sa 817 registriranih subjekata, ali i 509 aktivnih, što je za opću situaciju solidnih 63%. Slijedi prerađivačka industrija sa 550 registriranih subjekata od kojih je aktivno 70%.

Svemu ovome treba dodati i da je sa 30. lipnja u Karlovačkoj županiji registrirano 1.755 obrta i slobodnih zanimanja. (KAportal)

Posljednje objavljeno

Amerikanci cijepili 75 milijuna ljudi, objavljeno koliko njih je dobilo Covid, a koliko umrlo

OgPortal

Merkel branila izmjenu zakona koji saveznoj vladi daje veće ovlasti u pandemiji

OgPortal

Ericsson Nikola Tesla i IN2 demantiraju Ministarstvo: ‘Nismo radili web stranicu Cijepise‘

OgPortal

Zbog izjava na N1, Kerum pozvan na razgovor u policiju

OgPortal

Inicijativa učiteljica OŠ Ivane Brlić Mažuranić – predavanje o robotima i umjetnoj inteligenciji

OgPortal

Nacionalni stožer: U protekla 24 sata zabilježeno 2.698 novih slučajeva, preminule 44 osobe

OgPortal