Aktualno Županija

Na slovenskoj obali Kupe cvjeta turizam: Luksuzni kamp resorti puni su turista, na drugoj (hrvatskoj) obali druga priča

Kupanje Kupa

Odmor u luksuznom resortu s autentičnim prirodnim okruženjem, uživanje u okusima autohtonih lokalnih specijaliteta, personaliziranim izletima i aktivnostima sve to nudi turistička ponuda na slovenskoj strani rijeke Kupe u Beloj krajini.

Ako se Hrvatska može pohvaliti turističkim biserom Jadrana i privlačnim morskim destinacijama, koje ne rijetko okupiraju svjetske megazvijezde, Slovenija nudi ono što je u Hrvatskoj tek u povojima razvoja, a to je zeleni kontinentalni turizam.

Na lijevoj obali hrpa turista, da desnoj tek poneki lokalac

Iako Karlovačka županija bilježi dobre turističke rezultate, koncept kontinentalnog turizma u zapadnom dijelu Karlovačke županije gotovo da ne postoji. Žalosno je da posjetitelji kampova i seoskih gospodarstava koji se odmaraju na lijevoj obali Kupe, s druge strane i dalje gledaju nedovoljno uređenu i kao takvu neatraktivnu obalu, bez sadržaja. Stoga Kupa u tom dijelu nije interesantna ni lokalcima, a kamoli turistima.

Dakle, sa slovenske strane, rijeka Kupa piše drugačiju priču pa se i naša ekipa uputila u njihove resorte da na licu mjesta provjeri situaciju. Naime, turistički kapaciteti tijekom godine uglavnom su popunjeni, a ponuda je zasnovana na spajanju različitih elemenata s ciljem zadovoljavanja potreba autentičnosti svakog turista.

Kako su nam rekli tamošnji iznajmljivači, naglašen je proaktivan odnos s lokalnom sredinom, naročito s njima kao vlasnicima obiteljskih gospodarstava, proizvođača i obrtnika, pa se na tanjuru turista nalazi autohtoni domaći proizvodi, od sira, jaja, mesnih prerađevina do prepoznatljive vinske kapljice. Adrenalinski park, mini golf, košarkaški, teniski i odbojkaški tereni, padobransko jedrenje, radionice za najmlađe, team building programi, tematske večeri samo su neke od aktivnosti koje su osigurane za posjetitelje koji biraju aktivan odmor na kontinentu.

Belokranjska rivijera

Uputili smo se tokom rijeke Kupe i posjetili kamp Bela Krajina Podzemelj u općini Metlika, poznat kao “belokranjska rivijera”, i zaista opravdano nosi taj naziv. Oni željnog dobrog provoda s prijateljima ili obitelji svoje mjesto pronaći će upravo ovdje. Kamp je u vlasništvu Hotela Bela Krajina iz Metlike i ima više godišnju tradiciju, a svake godina nadopunjuje se novim atraktivnostima, pa se tu može naći, za one hrabrije adrenalinski park, sportski tereni, vožnja kanuima, najam bicikla ili jednostavno se može iskoristiti vrijeme za cijelodnevno cillanje na obali Kupe. U ponudi smještaja nude najam montažnih kamp kućica, za one željne popularnog glamping tu su romantične keltske kućice. Prostora ima i za klasično kampiranje u autokamperima ili šatorima. Slobodnog mjesta u sezoni gotovo da i nema, cijene najma kreću se prosječno od 65 do 150 eura dnevno. Za dobar zalogaj pobrinut će se restoran hotela Bela Krajina, koji u ponudi ima pretežito domaće proizvode lokalnih proizvođača, odnosno slovenskih kmetija.

Kupalište u Podzemelju
Nekoliko kilometara dalje nalazi se luksuzno resort naselje Big Berry Kolpa River u mjesto Primostek. Kamp je to koji zaista odiše ekskluzivitetom, svojevrsni raj za hedoniste, sadrži 7 inovativnih kamp kućica, luksuzno opremljenih s jacuzzijem, u vlasništvu poznatnog slovenskog proizvođača montažnih kućica, Hosekra. Stopljenost s prirodom i jednostavnost sinonimi su ovog kampa, koji nudi apsolutnu privatnost i slobodu. Svojim posjetiteljima nudi pregršt organiziranih aktivnosti, radionica i tematskih izleta. Slobodnih mjesta trenutno nema, a cijene najma kreću se od 95 do 220 eura dnevno u sezoni.

Turistički aduti

Ova nestvarna prirodna oaza, spoj lokalnog podneblja i vrhunskih aktivnosti pravi su turistički aduti ove slovenske pokrajine na jugoistoku Slovenije, koja iz godinu u godinu bilježi rast posjećenosti. Odmor na obali rijeke Kupe pruža zaista potpunu relaksaciju od užurbane svakodnevnice i apsolutna su alternativa prenapučenim morskim plažama, osiguravaju luksuz slobode, toliko potrebnog mira i suživota s prirodom.

Slovenci zasigurno prednjače u inovativnosti turističke lokalne ponude, pa njihovi kolege s hrvatske strane rijeke Kupe mogu puno toga naučiti. (KAportal.hr)

Posljednje objavljeno

Plenković Milanoviću: Nismo pokrenuli životinjsku farmu, nema prostora za glumu

OgPortal

Utorkom iz muzejskog arhiva – Nestašica teladi

OgPortal

ROADPOL-ov Speed Marathon održat će se u srijedu, 21. travnja, diljem Europe

OgPortal

Krule – Tražili ste rat… javljaj u Ploče… stižemo!

Bloger Krule

U protekla 24 sata zabilježeno je 2106 novozaraženih, preminule su 42 osobe

OgPortal

Na natječaj eBolnica jedini se prijavio bivši ministar. Osnovao je svoju firmu 21 dan prije roka

OgPortal