Aktualno Županija

Očuvanje kulturne i sakralne baštine u Loviću Prekriškom kod Ozlja – u tijeku je obnova više stoljeća stare kapele sv.Križa

kapela sv križa ozalj ist

Započeli su radovi na obnovi zvonika kapele sv. Križa u Loviću Prekriškom. Kako je riječ o zaštićenom kulturnom dobru radove nadzire Konzervatorski odjel iz Karlovca, a izvodi tvrtka Guštin d.o.o.

Kapela sv. Križa datire iz 18. stoljeća te je simbol kulturne baštine kraja smještenog na ogranke žumberačko – samoborskog gorja.

Sredstvima Ministarstva kulture, potporom Grada Ozalj i Župe te ostalim donacijama obnova kapele zasigurno će dati doprinos ostalim sadržajima koji Lović Prekriški nudi posjetiteljima, jer Grad Ozalj sustavno „slaže“ turističku ponudu ovog kraja.
Upravo u okviru Enjoyeheritage projekta krenulo se u očuvanja lokalne baštine. Prepoznalo se koliko kulturnu važnost u maloj sredini predstavljaju stare napuštene škole, te je umjesto rušenja Grad Ozalj revitalizirao taj prostor. Pa je od jeseni prošle godine na tome mjestu otvoren Centar za posjetitelje, koji nudi niz aktivnosti, osmišljenih radionica i predavanja za posjetitelje.

Uz predivan pogled koji pruža Lović Prekriški i bogatu očuvanu kulturnu baštinu ovo mjesto pomalo postaje nezaobilazno na turističkoj karti sve više izletnika. (kaportal.hr)

Posljednje objavljeno

Amerikanci cijepili 75 milijuna ljudi, objavljeno koliko njih je dobilo Covid, a koliko umrlo

OgPortal

Merkel branila izmjenu zakona koji saveznoj vladi daje veće ovlasti u pandemiji

OgPortal

Ericsson Nikola Tesla i IN2 demantiraju Ministarstvo: ‘Nismo radili web stranicu Cijepise‘

OgPortal

Zbog izjava na N1, Kerum pozvan na razgovor u policiju

OgPortal

Inicijativa učiteljica OŠ Ivane Brlić Mažuranić – predavanje o robotima i umjetnoj inteligenciji

OgPortal

Nacionalni stožer: U protekla 24 sata zabilježeno 2.698 novih slučajeva, preminule 44 osobe

OgPortal