Aktualno Županija

Karlovačka policija u zabranjenom noćnom izlasku u 2018. zatekla čak 73 mlađih od 16, u slučaju ponavljanja roditelji mogu i kazneno odgovarati

Noćni izlazak za mlađe od 16 godina bez pratnje roditelja ili druge odrasle osobe u koju imaju povjerenja je zabranjen. no tome unatoč brojni se mladi Karlovčani u toj kategoriji često na ulici zadržavaju duže od propisanih 23 sata.

Što se čini po tom pitanju pitali smo PU karlovačku, te dobili odgovor da se kontinuirano obavlja nadzor noćnog izlaska maloljetnika sukladno članku 93. Obiteljskog zakona, a kojim su propisane obaveze roditelja u cilju zdravlja, razvoja, njege i zaštite djeteta.

– Postupajući temeljem članka 93. Obiteljskog zakona policijski službenici Policijske uprave karlovačke su u 2017. godini u zabranjenom noćnom izlasku zatekli 34 osobe, u 2018. godini 73 osobe, a u prvih šest mjeseci ove godine 17, kažu nam u policiji.

Kad se dijete mlađe od 16 zatekne u zabranjenom noćnom izlasku, policija prvo obaviještava njegove roditelje a oni i moraju doći u policijsku postaju preuzeti maloljetnika.

– Tom prilikom upozorava se roditelje na zakonske odredbe Kaznenog zakona (članak 177.) koje se odnose na povredu djetetovih prava te se također obavještava Centar za socijalnu skrb radi poduzimanja mjera obiteljsko – pravne zaštite iz njihove nadležnosti. U slučajevima recidiva djeteta u zabranjenom noćnom izlasku prema roditeljima se provodi kriminalističko istraživanje radi sumnje u povredu dužnosti o skrbi djeteta, te se izvješćuje Centar za socijalnu skrb radi direktnog učestvovanja u samom postupku, odnosno poduzimanjem mjera i radnji iz svoje nadležnosti, dodaju u policiji.(KAportal)