Aktualno OG sada Ogulin

Pravo na drugo mišljenje

OGportalu se požalila jedna naša čitateljica, nezadovoljna odnosom obiteljske liječnice, odnosno, njenim odgovorom o pravu na korištenje drugog liječničkog mišljenja. Ona joj je, naime, rekla da nakon jednog iskorištenog prava, više ne može koristiti drugo mišljenje.

Zamolila nas je za pomoć, a mi smo se obratili Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i odgovor dobili u rekordnom roku, isti dan!

Oni su nam detaljno odgovorili na naša pitanja.

Zanimalo nas je o čemu ovisi pravo pacijenta na drugo mišljenje, te smo doznali:

“O potrebi upućivanja osigurane osobe na drugo stručno mišljenje u drugu ugovornu zdravstvenu ustanovu, odnosno drugom ugovornom zdravstvenom radniku privatne prakse odlučuje doktor primarne zdravstvene zaštite ako ocijeni da postoji potreba za istim zbog postavljanja ispravne dijagnoze i obaviještenosti osigurane osobe o njezinom zdravstvenom stanju. Također doktor primarne zdravstvene zaštite može osnovom priložene medicinske dokumentacije tražiti konzultacijsko mišljenje u specijalističko – konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti vezano za otpusno pismo ili povijest bolesti osigurane osobe”.

 

Da li je još kojim pravnim aktom, osim Zakona o zaštiti prava pacijenata regulirana kategorija drugog mišljenja?

U ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznoga zdravstvenog osiguranja pravo na drugo stručno mišljenje propisano je Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

Na koji način se to pravo ostvaruje?

Navedeno pravo ostvaruje se na osnovi uputnice za specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu koju izdaje izabrani doktor primarne zdravstvene zaštite.

Da li u slučaju nepokretnih pacijenata obuhvaća i pravo na sanitetski prijevoz, pravo na pratnju?

Potrebu sanitetskog prijevoza odnosno potrebu pratnje osigurane osobe koja je upućena u drugo mjesto radi korištenja zdravstvene zaštite ako ta osigurana osoba ne ispunjava uvjete za sanitetski prijevoz utvrđuje izabrani doktor. Više o pravu na sanitetski prijevoz možete vidjeti na poveznici: http://www.hzzo.hr/pravo-na-sanitetski-prijevoz .

Da li postoji neko ograničenje u broju traženja drugog stručnog mišljenja?

Općim aktima HZZO-a nije propisano ograničenje.

Na naša pitanja imaju li podatak koliko posto korisnika zdravstvene zaštite, okvirno, koristi ovo pravo i u kolikom postotku duga mišljenja potvrđuju ili se razlikuju od prvotno postavljene dijagnoze, nalaza ili preporuke, odgovorili su nam da nemaju.

 

Opcija drugog mišljenja ili ‘second opinion’ u razvijenim je zemljama posve uobičajena medicinska praksa, a u nekim slučajevima čak i obavezna. Primjerice, neke ustanove u inozemstvu imaju ordinacije specijalizirane za praksu drugog mišljenja, a u nekim klinikama morate, da biste pristupili operaciji ili nekoj terapiji, morate ‘odraditi’ posjet još jednom liječniku specijalistu koji će dati svoje mišljenje na temelju simptoma i dotada učinjenih pretraga. Na taj način se želi vidjeti je li preporuka za neku terapiju ili pak operaciju opravdana u smislu uspješnosti, ali i isplativosti liječenja. Nažalost, kod nas medicinska praksa još ne funkcionira tako, iako Zakon o pravim pacijenata u određenoj mjeri omogućava drugo mišljenje.

Na drugo mišljenje se prema nekim podacima odlučuje tek 20 posto pacijenata. Razlozi se kriju u nepoznavanju pacijenata i njihovih prava i bolesti, ali i strahu da se ne zamjere liječniku. Ovo posljednje nije nimalo neopravdano, budući da bi mnogi liječnici vrlo osobno shvatili činjenicu da je njegov pacijent potražio drugo mišljenje. Prosudba drugog liječnika iznimno je bitna jer nam može potvrditi ispravnost odluka našega liječnika, može pokazati i suprotno i dati nam mogućnost da poboljšamo svoje zdravstveno stanje mijenjanjem načina liječenja i promjenom terapije. Drugo mišljenje može ukazati da je dijagnoza pogrešna ili nedostatna s obzirom na specifičnosti koje svatko od nas kao pojedinac posjeduje. Koliko ga je važno u nekim situacijama zatražiti govori i podatak da drugo mišljenje u čak 30 posto slučajeva promijeni prvobitno postavljenu dijagnozu. Dakle, ako niste zadovoljni ili želite jednostavno čuti drugo mišljenje, imate pravo od svoga liječnika opće prakse zahtijevati još jednu uputnicu za specijalistički pregled – bilo da želite čuti što neki drugi specijalist misli o vašoj dijagnozi i načinu liječenja, bilo da niste zadovoljni prethodnim specijalistom.