Stanovništvo Karlovačke županije je sve starije, smještaj u domovima sve traženiji – novih kapaciteta zasad ni na vidiku

Stanovništvo Karlovačke županije, ono koje ostaje, sve je starije – više od petine ima više od 65 godina – smještaj u domovima za stare i nemoćne bit će još traženiji, ali novih kapaciteta, barem za sad, nema ni na vidiku. Štoviše, odustalo se i od projekata koji su bili najavljeni.

– Uzevši u obzir sve iskazane trendove te omjere različitih oblika i vrsta smještaja, ovisno o kvaliteti s jedne strane i strukturi vlasništva s druge strane te s obzirom na daljnje negativne projekcije, postavlja se opravdano pitanje, da li je uloga jedinice područne (regionalne) samouprave ulaganje u izgradnju novih kapaciteta ili standardizacija, poticanje razvoja kvalitete i cjenovne dostupnosti svih raspoloživih kapaciteta, a u smislu dugotrajne održivosti i dostupnosti usluge Karlovačke županije, zaključak je, odnosno, pitanje bez odgovora, iz županijske Analize stalnog smještaja osoba treće životne dobi u Karlovačkoj županiji, koja je ustvrdila da je logično za pretpostaviti, obzirom na trend pada broja stanovnika i rasta broja starijih od 65 godina, kako će potražnja za stalnim smještajem rasti.

Već sad je velika pa najveći dom za starije i nemoćne, s 222 ležaja, “sv. Antun” u Karlovcu, jedini kojem je osnivač Karlovačka županija, na listi čekanja za smještaj ima 2.500 osoba. Još su dva, manja, u kategoriji domova za starije i nemoćne: Udruge za unapređenje kvalitete života Victoria iz Zagreba ogulinski “Biskup Srećko Badurina”, s 35 korisnika, te “Viktorovski” u Vivodini, u privatnom vlasništvu, kojem je kapacitet 50 korisnika.

Manjih ustanova, obiteljskih domova, za 5 do 20 korisnika. u županiji je 36, dok 93 udomiteljske obitelji imaju dozvolu za smještaj starijih i nemoćnih osoba, najviše četvero po obitelji.

– Iako je kapacitet domova prilično visok, čak 577 korisnika u 36 obiteljskih domova, uz postojeća tri doma za starije i nemoćne i 93 udomiteljske obitelji za starije, još uvijek postoji potreba za proširenjem kapaciteta privatnih obiteljskih domova. S obzirom na postotak popunjenosti domova od 91 posto, ovi zahtjevi se čine opravdanim, navodi se u Analizi, za čiju je izradu provedeno istraživanje na 64 posto domova u županiji.

Da je povećanje kapaciteta za smještaj starijih i nemoćnih u Karlovačkoj županiji, u kojoj, po sad već starim podacima zadnjeg popisa iz 2011. godine, 21,11 posto stanovništva čine osobe starije od 65 godina, govori se već godinama. U planu je tako bilo i proširenje kapaciteta karlovačkog Doma umirovljenika, u obližnju zgradu u Klaićevoj ulici, nekadašnju Vojnu ambulantu, i to za oboljele od Alzheimerove bolesti, no, po posljednjim najavama, tamo će Centar za socijalnu skrb, a ne Dom umirovljenika.

Spominjalo se i da će nekadašnja Velika vojarna postati novi starački dom, no KAportal doznaje da je potencijalni strani investitor od toga definitivno odustao. Ne samo iz financijskih razloga “jer bi se radilo o rupi bez dna”, nego i teško pomirljivih uvjeta za povijesnu zgradu i zgradu ovakve namjene, kao i nemogućnosti iznalaženja rješenja za parking. (KAportal.hr)

Facebook Comments