Aktualno OG sada Ogulin

Rasporedi s primjesom politike?

U osnovnim školama na području Karlovačke županije učenicima su početkom ove školske godine dijeljeni rasporedi sati sa porukama župana Karlovačke županije Damira Jelića. O tome su jučer izvjestili  pojedini mediji (Index.hr).

S obzirom da se, moguće, radi o uvlačenju djece, učenika osnovnih škola,  u politički marketing, te akcijama koje ne spadaju u obrazovni proces, a i nemaju odobrenje roditelja, zanimalo nas je mišljenje nadležnih institucija, točnije, Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali i Ureda pravobraniteljice za djecu.

Upite smo poslali i u ogulinske osnovne škole, a dio odgovora primili smo jučer tijekom dana.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kratko su nam odgovorili: “U svezi Vašeg upita, kako bismo imali potpunu informaciju, kontaktirali smo Karlovačku županiju.”

Vrlo opširan odgovor dobili smo iz Ureda pravobraniteljice za djecu u kojem se međi ostalim navodi:

“Za raspored sati možemo reći da pripada školi. Koliko smo informirani, na njemu nema stranačkih oznaka niti teksta koji promiče određenu stranku. Ipak, iako podjela rasporeda sati s potpisom župana u redovitom okolnostima ne bi nužno bilo političko iskorištavanje, ako nema oznake stranke, ipak bi takve aktivnosti trebalo izbjegavati u predizborno i vrijeme intenzivnih političkih aktivnosti.

Tada djecu ne treba uključivati niti opterećivati sadržajima i djelovanjima usmjerenima na izbore kako bi mogla, u suglasju sa svojim participativnim pravima, sama stvarati uvide u društvene odnose i donositi svoje odluke o budućem društvenom djelovanju.

Pravobraniteljica za djecu nema ovlast sankcioniranja niti nadzora nad političarima, čelnicima institucija ili tijela. Ako se radi o školi, inspekcijski nadzor u školskoj ustanovi obavlja prosvjetna inspekcija u skladu s posebnim zakonom. Međutim, pravobraniteljica za djecu kontinuirano upozorava i apelira da se djeca ne koriste u predizborne svrhe. Interesi djece trebaju biti zastupljeni kroz stranačke programe, a jedinice lokalne samouprave stalno trebaju unaprjeđivati brigu o djeci i podizati standard u svim segmentima njihovog života. Osim rasporeda sati koji školskoj djeci mogu koristiti, djeci trebaju sigurni i poticajni školski prostori, uređena i sigurna igrališta, dostupna i kvalitetna zaštita zdravlja, produženi boravak i topli obrok, poticajni sadržaji za igru, rekreaciju i zabavu u slobodnom vremenu te potpora i pomoć stručnih suradnika i asistenata u nastavi onima koji ih trebaju…..”

Zanimalo nas je u kojim su školama u Ogulinu  učenicima dijeljeni rasporedi sati s potpisom i porukama župana Jelića, tko je dijelio te  rasporede, po čijem nalogu i u kojim razredima je to dijeljeno, tko je te materijale dostavio u školu i  misle li ravnatelji li da je dijeljenje takvih sadržaja suprotno odgojno obrazovnim normama i pravilima?

Ravnatelj Prve osnovne škole Ogulin Zvonko Ranogajec nam je odgovorio:
U našoj Školi su podijeljeni rasporedi sati za sve učenike naše škole, nakon što smo ih dobili od našeg Osnivača odnosno Županijskog odjela za prosvjetu Karlovačke županije. Rasporede sati su po nalogu ravnatelja podijelili razrednici svojim učenicima.

Vaše pitanje da li je dijeljenje “takvih sadržaja” suprotno odgojno obrazovnim normama i pravilima u potpunosti ne razumijem.
Raspored sati promovira aktivnosti u našoj Županiji koju treba obnoviti, čuvati, zaposliti, urediti i graditi, a sve kroz 407 Projekata od kojih su neki i u našem gradu. Pošto je naš Osnivač Karlovačka županija mislim da je logično, a i u duhu građanskog odgoja, da učenike upoznamo sa aktivnostima kojima se bavi jedinica regionalne samouprave kojoj mi pripadamo, a inače u kojoj je demokratski izabran župan Damir Jelić. Mi ne bismo imali ništa protiv da dobijemo raspored sati i od Grada Ogulina s potpisom našeg Gradonačelnika s aktivnostima koje se najprioritetnije u gradu Ogulinu. Učenicima su proteklih godina bili dijeljeni i rasporedi sati od raznih nakladnika s kojima smo surađivali te to ne smatramo nikakvom promidžbom već korisnom stvari za učenike.

Odgovor iz ureda župana Damira Jelića i Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić još uvijek čekamo.