SDP sumnja da će privatizacija Vodoprivrede ići po “poratnom modelu”? Jelić: Vijećnici su odredili tekst natječaja i ugovora, mogli ste sugerirati…

– Program, cijenu, tekst poziva i tekst ugovora ste vi ovdje jednoglasno prihvatili. Ova rasprava danas je besmislena, prodaja ide danas 8. put, 4. puta je bila kod Cesta i nakon toga tri: ugovor, cijena, tekst poziva i ugovora, jednoglasno su prihvaćeni. Sada se pozivamo za što? Za to što ste jednoglasno digli ruke. Mi smo predlagali, tada ste mogli sugerirati, bilo je vrijeme, sad je to vrijeme prošlo i idemo ovim putem, zaključio je župan Damir Jelić, odgovarajući na današnjem Aktualcu na vijećničko pitanje Josipa Benčića (SDP) o prodaji županijinih dionica Vodoprivrede.

Benčić je izjavio kako je, od utorka, kada to nije znao, dobio informaciju, koju su i svi drugi mogli doznati, da je budući kupac osnovan 2018., s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna, te da je u prvoj godini poslovanja iskazao gubitak. Za 20 posto dionica u Vodoprivredi, inače, ponudio je najvišu cijenu, 4,9 milijuna kuna.

– Je li župan imao te informacije – mi smo ga ovlastili da sklapa ugovore – i ako je, zašto ta informacija nije proslijeđena na Odbor za financije? Na njemu sam bio prekjučer i nisam znao za tu informaciju, zanimalo je Benčića.

Odgovarajući mu, Jelić je kazao kako je, kada je saznao financijske elemente, prvo konzultirao županijsku pravnu službu, pitajući je li išta protukazakonito po pitanju dionica napravljeno. Ne, glasio je odgovor.

– Uplata koja je bila kao polog je nekakva sigurnost da će se ti procesi odvijati kako treba. Da li je mogao o tome Odbor za financije diskutirati – svaki može, ne vidim problem. Post festumje sada kad je već stiglo, ali ‘ajmo naučiti nešto na tome. Natječaj bio ovako koncipiran, zakonit je, mogao je i drugačije, sugerirajte, nije nikakav problem. Ovdje se nije dogodila najbolja moguća situacija, ona se dogodila kod Cesta, da sa svojom sestrinskom tvrtkom kupe i idu dalje. Ovdje se nije ostvarila, ali put je zakonit. Ako netko pokaže volju, da osjetno veću cifru, kako to zaustaviti? Danas je vama to na prijedlog, točka, o tome će se konzultirati, ja sam uvjeren da ćete podržati na taj način.

Benčić je ustvrdio kako je nezadovoljan odgovorom, te da, osim usmenog, traži i pisani. No, napomenuo je kako ne misli da se nešto nezakonito čini, već da strahuje da će se dogoditi već viđeni, loš, način privatizacije.

– Ne radi se o tome da je nešto napravljeno mimo zakona, pravilnik određuje po kojim kriterijima, ovdje je samo 1, iako smo još 5-6 mogli tražiti da se izjasne budući kupci. Izražavam svoju bojazan da će ta pretvorba ići u onu u ratnu i poslijeratnu, sumnju izražavam, ne kažem da nije po zakonu, ali uzeti samo kriterij najjače financijske ponude ,od 5-6 kriterija koje još možete postaviti, zaista nije dovoljno i bojim se da će Vodoprivreda krenuti u privatizaciju koju smo nekada vidjeli, koja je, ja se nadam, ostala iza nas; zvali smo je ratna i poslijeratna, ne budi ja zloguki prorok. Žao mi je što je župan uzeo samo financije pod kriterij, rekao je Benčić.

Tekst javnog poziva za prodaju dionica, kao i sve ostalo, do ugovora o prodaji, podsjetio je Jelić, usvojila je Županijska skupština. Svi vijećnici, jednoglasno. Hoće li takva biti i odluka o prodaji, znat će se danas jer prodaja Županijinog udjela u Vodoprivredi Odvjetničkom društvu Buljat & Partneri iz Zagreba jedna je od točaka sjednice. (KAportal.hr)

Facebook Comments