Aktualno OG sada Ogulin

U Zavičajnom muzeju u tijeku interventni radovi

U ogulinskom Zavičajnom muzeju u tijeku su interventni radovi na sanaciji unutrašnjih ploha koje su zahvaćene vlagom.
Radi se o zidnim plohama zahvaćenim kapilarnom vlagom, klasičnim problemom koji zahvaća sve kamene građevine, pa tako ni Frankopanska kula nije iznimka. Obzirom da pod utjecajem vlage dolazi do stalnog osipavanja te otpadanja komadića žbuke, ovi su radovi ocijenjeni od strane Konzervatorskog odjela u Karlovcu kao interventni.

Radovi obuhvaćaju otucanje dotrajale i oštećene žbuke do visine pojave oštećenja od kapilarne vlage, nanošenje sredstva za stabilizaciju soli iz kapilarne vlage u najmanje dva sloja, žbukanje pripremljenih zidova sanacijskom žbukom te soboslikarske radove. Površine koje zahvaćaju ovi radovi su prizemni hodnik u punoj dužini, prizemna prostorija u južnoj kuli koja će se preurediti u novi uredski prostor, stubišni zid između prizemlja i prvog kata, uredska prostorija u sjevernoj prostoriji na prvom katu i izložbena prostorija u sjevernoj kuli na drugom katu (Ćelija br. 6).

Izvođač radova je „Izgradnja Popovački“, a vrijednost radova s PDV-om iznosi 188.394,26 kuna. Stručni nadzor nad radovima vrši tvrtka Tablinum d.o.o. iz Zagreba.
Sredstva za ove radove osigurana su u Proračunu Grada Ogulina za 2019. godinu, Financijskim planom Zavičajnog muzeja Ogulina za 2019. godinu i temeljem Ugovora o sufinanciranju s Ministarstvom kulture.

“Nakon što je, tek iz drugog pokušaja, uspješno okončan postupak jednostavne nabave i potpisan ugovor o javnim radovima s jedinim ponuđačem koji je dostavio svoju ponudu, veseli nas realizacija ovog građevinsko-sanacijskog projekta koji će uvelike doprinijeti radu i razvoju Zavičajnog muzeja Ogulin. Osim što će posjetiteljsko iskustvo nakon ovih zahvata biti značajno bolje, uredit će se i dodatna uredska prostorija što će u organizacijskom smislu doprinijeti uvjetima rada naših djelatnika. Završetak radova očekujemo krajem studenoga ove godine.” – poručila je v.d. ravnateljice Ana Krznarić.