Aktualno OG sada Ogulin

Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana započela provedbu 1. Erasmus + projekta

“Social cohesion – give a hand to become a friend” naziv je Erasmus + projekta koji se od 1. studenog provodi u ogulinskoj Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana. U projektu sudjeluju škole iz Mađarske, Bugarske, Litve, Španjolske i Portugala. Ovo je prvi Erasmus + projekt koji se na ovaj način provodi u Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana u Ogulinu.

Suradnja Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana s ostalim školama iz Europe, posebice sa školom iz grada Marijampole iz Litve traje već nekoliko godina. Sve je krenulo jednim eTwinning projektom iz statistike pod nazivom “The population of my region”. Projekt su pokrenuli Ramune Jukneliene iz Litve i Branko Rumenović iz Hrvatske. U tom projektu sudjeluju i drugi partneri iz Rumunjske i Turske. Ovaj projekt prepoznala je i nacionalna agencija, pa ga je u mjesecu rujnu 2016. godine nagradila nacionalnom oznakom kvalitete.

Aktualni projekt “Social cohesion – give a hand to become a friend” trajat će 24 mjeseca, odnosno do 31. listopada 2021. godine. Radni jezik projekta je engleski, a njegov glavni cilj je razmjena dobrih praksi te povezanost i sovijalna jednakost između naroda. Projekt uključuje mnoga društvena događanja kao što su sportske igre, planinarenje, istraživanje povijesnih mjesta, proslave lokalnih praznika, festivale, narodne plesove, kazališne skečeve i slično.

Teme koje će se obrađivati tijekom provedbe projekta su: stanovništvo Europske unije, svijest i demokracija u Europskoj uniji, mentalno zdravlje, umjetnost i glazbena terapija, sport, aktivnosti na otvorenom, okoliš, hrana, baština i sl.

U planu je izrada Facebook i mrežne stranice projekta, a koristit će se eTwinning platforma. Svaka škola će izraditi projektni kutak, gdje će se objavljivati sve informacije i novosti o projektu. Također će se izraditi logo i maskota projekta te slogan koji će pozivati ljude na pješačenje i planinarenje. ICT nastavnici će podučiti učenike o sigurnosti na internetu te autorskim pravima. Prije svake mobilnosti učenici će istražiti kulturno naslijeđe pojedine zemlje i o tome pripremiti izložbu.

Koordinator projekta je Branko Rumenović, a članovi projektnog tima su Sanja Dubić, Manuela Mihaljević Sabljak, Bojan Grba i Dragan Sabljak.

Inače, projekt je prijavila Bugarska kod svoje nacionalne agencije, a za njega su dobivene odlične ocjene i komentari. U Bugarskoj je prijavljeno 176, a od toga je odobreno 30 projekata. Projekt “Give a hand to become a friend” zauzeo je treće mjesto po bodovima i ocjenama.