Aktualno Županija

Zbog štrajka učitelja “zadatke” dobili županijski i gradski ured za prosvjetu – nazivaju se članovi školskih odbora i vijeća roditelja, kreću pritisci…

Velika većina učitelja i nastavnika i dalje su u štrajku i ne namjeravaju odustati od svojih zahtjeva, a po prvi put složni su i svi sindikati koji ih okupljaju. U ponedjeljak će se na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu u podne održati veliki prosvjed, a kako saznajemo, prijevozničke tvrtke iz Karlovca i drugih gradova Karlovačke županije imat će pune ruke posla, a konačno i pune autobuse, jer se sprema masovni odlazak učitelja na prosvjed.

No dok učitelji štrajkaju i čekaju da predstavnici vlasti konačno krenu u dijalog s konkretnom ponudom koja nije ispod razine dostojanstva ove plemenite profesije, KAportal doznaje da su krenuli pritisci na više razina, a kako bi se među štrajkaše unio razdor.

Kako nam je javila povjerenica Sindikata Preporod u Ekonomsko – turističkoj školi Draženka Polović, imaju informacije da se iz gradskog i županijskog ureda za prosvjetu nazivaju roditelji, članovi školskih odbora i vijeća roditelja, te se raspituju kakvo je raspoloženje među roditeljima, podržavaju li štrajk ili ne i slično. Nazivaju ih u domove, a kako nam kaže Polović, to je nedopustivo jer se preko njih želi vršiti pritisak i na učitelje.
– Šire se i glasine poput one da u Ekonomskoj školi prestaje štrajk, da odustaju učitelji u ovoj ili onoj školi. Mi smo ovdje jedinstveni i svi idemo na prosvjed u Zagreb što znači da to nije istina, rekla nam je Polović.

Nevjerojatno ali možda i nesvjesno, na podršku roditelja utječu i oni učitelji koji su odlučili da neće štrajkati. U onim razredima gdje je održana nastava s nekoliko učenika, govorilo se djeci da će ostali morati nastavu nadoknađivati subotama ili da će im nedolazak u školu čak i utjecati na ocjenu. To je također jedan od oblika pritisaka na štrajkaše, a kako bi se klima u društvu okrenula na drugu stranu. (kaportal.hr)