Aktualno OG sada Ogulin

Okrugli stol na temu “Ovisnost i mentalno zdravlje”

 

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogulin, u podne je počeo okrugli stol na temu “Ovisnost i mentalno zdravlje”. Održava se u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke, Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti.

U uvodnoj riječi ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo dr. Jelica Magdić naglasila je važnost organizacije skupova na temu zaštite mentalnog zdravlja, a naglasak okruglog stola je stavljen na demistificiranje ovisnosti kao i njezine povezanosti s ostalim psihičkim poremećajima.

Nazočne je pozdravila i zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar, nakon čega je psiholog Ivan Sušanj održao prezentaciju o mentalnom zdravlju, posebno najmlađih, a vezano i uz prevenciju i izvanbolnično liječenje ovisnosti.

Organizatori su mišljenja kako treba unaprijediti edukaciju medicinskog osoblja, osobito djelatnika u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, širenjem svijesti o problemu i prirodi ovisnosti.
Upravo se u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite liječnici i drugi zdravstveni djelatnici na svakodnevnoj bazi susreću s problemom ovisnosti i psihičkim poremećajima, jer su najčešće prvi koji dolaze u kontakt s bolesnicima kojima je nužna profesionalna psihološka ili psihijatrijska podrška i pomoć.

Tijekom odvijanja okruglog stola, sudionici su imali priliku razmjeniti stečena iskustva.

Ovoj temi uskoro ćemo posvetiti još pozornosti, a na kraju spomenimo da od nedavno Hrvatski zavod za javno zdravstvo upošljava i psihologa u Ogulinu, u Domu zdravlja.