Aktualno OG sada Ogulin

Iz Državnog inspektorata, Sektora za vodopravni nadzor, stigao je odgovor

Vodopravna inspekcija nije imala saznanja, a nije niti obavještena od strane vodočuvara

Prije šest dana ponovno smo pisali o problemu neodgovornog i nezakonitog ispuštanja otpadnih voda u kanal za oborinske vode na području MO Salopek selo.

To je već drugi put da pišemo o tom problemu na koji su nam ukazali mještani ovog mjesnog odbora. U prvom članku, u listopadu prošle godine  naveli smo da smo uputili upite na cijeli niz adresa za koje smo smatrali da su nadležni za ovu tematiku. Od tada, neki su nam odgovorili da nisu za to nadležni, neki uputili na druge adrese, a neki ipak reagirali odgovaraći nam da im je to bilo prvo saznjanje i da će provesti inspekcijski nadzor i obavijestiti nas o rezultatima. Kako nakon toga rezultati nisu stizali, a slučaj se ponovio,  mi smo ponovili dopunjeni upit. Jučer nam je iz Državnog inspektorata, Sektor za vodopravni nadzor stigao i odgovor koji objavljujemo:

Državni inspektorat, Sektor za vodopravni nadzor zaprimio je dana 24. listopada 2019. prijavu putem elektroničke pošte web portala OGportal vezano za protuzakonito ispuštanje rasola i sadržaja iz septičkih jama na području Sabljak Sela, u Mjesnom odboru Salopek selo. U prijavi se nadalje navodi prisutnost nesnosnog smrada i problem slijevanja otpadnih voda neposredno ispod brane na jezeru Sabljaci, u rijeku Zagorska Mrežnicu sa vidljivim ostacima fekalija i uginule ribe.
Odmah po zaprimljenoj prijavi vodopravna inspekcija je uputila Hrvatskim vodama zahtjev za neposrednim očevidom nadležnog vodočuvara na predmetnoj lokaciji. Vodočuvar je dostavio izvještaj vodopravnoj inspekciji 24. listopada 2019. godine o neposrednom nadzoru potoka Krnjica i Zagorske Mrežnice prilikom čega je utvrđeno da se već nekoliko dana ispušta rasol i otpadne vode od kiseljenja kupusa u Salopek Selu i Sabljak Selu, a da je tvrtka Madig d.o.o. najveći proizvođač kiselog kupusa. Ponovljenim nadzorom, 25. listopada 2019. godine, vodočuvar je uočio da protječe čista voda kroz korito potoka Krnjica.
Temeljem izvještaja vodočuvara vodopravni inspektori Državnog inspektorata obavili su inspekcijski nadzor kod najvećeg proizvođača kiselog kupusa Madig-Mrežnica d.o.o., Salopek Selo uz prisutnosti predstavnika Hrvatskih voda i javnog isporučitelja vodnih usluga Vodovod i kanalizacija d.o.o. Ogulin. U inspekcijskom nadzoru u tvrtki Madig-Mrežnica d.o.o. te obilaskom potoka Krnjica i Zagorske Mrežnice utvrđeno je slijedeće:
– Tvrtka Madig-Mrežnica d.o.o. postupa sukladno važećoj Vodopravnoj dozvoli za ispuštanje otpadnih voda. Tehnološke otpadne vode iz postupka proizvodnje kiselog kupusa zbrinjavaju putem ovlaštene tvrtke. Pročišćene sanitarne otpadne vode ispuštaju u potok Krnjicu o čemu posjeduju analitička izvješća Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije temeljem kojih je vidljivo da su rezultati ispitanih pokazatelja sukladni zahtjevima Vodopravne dozvole.
– Potok Krnjica ima djelomično uređeno korito i ulijeva se u vodotok Zagorska Mrežnica koja ima funkciju pomoćnog kanala te nema stalnog protoka vode. Na dijelovima korita potoka Krnjica uzvodno i nizvodno od cestovnog mosta u Sabljak Selu nalaze se ispusti iz cestovne oborinske odvodnje. Kanale oborinske odvodnje s prometnica koji su izgrađeni na cestovnom zemljištu održavaju i nadziru osobe koje su posebnim propisom određene za gospodarenje prometnicama te isto nije u nadležnosti Državnog inspektorata.

Nadalje, slijedom zaprimljene niže snimke Državni inspektorat, Vodopravna inspekcija nije imala saznanja, a nije niti obavještena od strane vodočuvara te će ponovno poduzeti mjere iz svoje nadležnosti.