Aktualno Sport

Utakmica s Bjelorusijom pokazuje put Kaubojima, slavlje ih baca jako visoko

UŽIVO OD 16 SATI: HRVATSKA POBJEDOM OTVARA VRATA BORBE ZA POLUFINALE!

HRVATSKA – BJELORUSIJA (16.00)
HRVATSKA: Šego – Mamić, Duvnjak, Stepančić – Mandić, Horvat – Musa.

Klupa: Ašanin, Ravnić, Matanović, Šipić, Marić, Hrstić, Šarac, Cindrić, Karačić.

BJELORUSIJA: Mackjevič – Kulješ, Puhovski, Šilovič – Jurinok, Vailupov – Karaljok.

Klupa: Soldatjenka, Brovka, Baranov, Šumak, Bohan, Lukjančuk, Podšivalov, Nikuljenkov, Gajdučenko.

————————————————————————————

Ako netko iz prve ruke poznaje sastav Bjelorusije, onda je to naš vratar Ivan Pešić, koji osam godina igra u dresu najboljeg bjeloruskog kluba Meškov iz Bresta. Velika većina naših današnjih protivnika bili su mu suigrači, mnogi su i sada, protiv ostalih je igrao mnogo puta. Dobro zna njihove dobre i loše strane i ukratko najavljuje tešku borbu danas.

– Jako su napredovali posljednjih godina. Dobro rade, puno treniraju, nekad čak i više nego što treba, ali to je stil izbornika Ševcova. Okupili su se sredinom prosinca i odradili dobar turnir u Poljskoj na kojem su pobijedili. Sve probleme nastojali su kod kuće riješiti treningom i mogu sigurno reći da su dobro pripremljeni za turnir.

Kakve ambicije spominju?

– Prolaz u drugi krug svakako, iako treba reći da nas vide kao realne favorite u tom dvoboju. No, to ne znači da ne mogu biti opasni. Dapače…
Nisu više retro
Čini li se da ponekad igraju retro rukomet?

– Mislim da ne i da se s tim ne treba zavaravati. Mogu biti vrlo brzi jer su taktički dobro obučeni. Igrači dolaze iz dva najbolja bjeloruska kluba, moji igraju Ligu prvaka, a ostali iz Minska su pod paskom pomoćnika izbornika Ševcova Igora Papruge. Jako su dobro tehnički potkovani, to je stara dobra škola koja je nekad imala svjetski rezultat. Strpljivo su osam godina gradili povratak, mislim da su na dobrom putu te da bi čak i u drugom krugu, ako prođu, mogli svima biti opasan protivnik.

Kako igraju?

– Čvrsto, jako u obrani. Vrlo su snažni i imaju respektabilnu visinu s nekoliko dvometraša, koju je jako teško probiti. Tu su Karaljok, pa Šumak, pa iza njih imaju dva dobra vratara, od kojih je jedan moj Ivan Mackjević, koji je u odličnoj formi. Kad je riječ o obrani, dodat ću da su u momčad vratili Ivana Brovku, kojem je 39 godina, ali još uvijek u 5-1 može donijeti promjenu ritma, što može biti opasnost za protivnika. Mislim da bi nama u plitkoj formaciji mogli raditi dosta problema.

A kako ćemo mi probleme najlakše napraviti njima?

– Isto obranom koja mora biti agresivna, čvrsta, što nije lako, jer imaju i Puhovskog, koji je odličan jedan na jedan. Imaju i odlične šutere, u prvom redu Kulješa, pa Šilovića koji je iskusan igrač, ne gubi previše lopti, a odlično sve to funkcionira u kombinaciji s Karaljokom na crti oko kojeg se sve vrti. Imaju s Jurinokom i Vailupovom, koji je ove sezone otkriće, kontru koja je izrađena do detalja. Trebat će im naći slabu stranu taj dan.

Favoriti smo, naravno
Kako vam se čini Hrvatska?

– U Poreču nismo djelovali baš dobro, no to ne treba uzeti zdravo za gotovo, jer su to ipak pripremne utakmice. Imamo nekoliko realnih problema, no mislim da imamo snage i mogućnosti to riješiti.

Jesmo li favoriti protiv Bjelorusije?

– Jesmo, ali ne bih išao s tim u prvi plan, jer turnir je tek na početku, vidjet ćemo kako će stvari profunkcionirati.

Kako je Ivan Pešić?

– Hvala na pitanju – dobro. Baš sam krenuo s treninzima nakon problema s koljenom, pa sa zubom. Sada je sve OK, idemo dalje.

Kakve vratare ima Hrvatska?

– Kao i uvijek – odlične, ne sumnjam u njih. (jutarnji.hr)